Nogomet

UEFA po prvi put u historiji predstavlja strategiju za ženski fudbal

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

UEFA po prvi put u istoriji predstavlja strategiju za ženski fudbal – Pod krilaticom #TimeForAction (#VrijemeZaAkciju), krovna europska fudbalska/nogometna organizacija UEFA predstavila je svoju prvu strategiju za razvoj ženskog fudbala.

UEFA strategija za ženski fudbal dio je UEFA opšte strategije „Zajedno za budućnost fidbala“ za period od 2019. do 2024. godine, koja je usvojena na Kongresu UEFA u februaru ove godine.

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin u uvodu strategije kaže: „Ženski fudbal nije fudbal sutrašnjice, već fudbal današnjice. Kao krovna fudbalska organizacija u Europi, UEFA ima odgovornost da radi na jačanju ženskog fudbala. S tim u vezi UEFA će uložiti znatna finansijska sredstva u ženski fudbal, što pokazuje kako UEFA cilja visoko, te čini sve da evropski fudbal bude još bolji. Smjernice i akcije koje predlažemo u 2019. godini će dovesti do bolje, profesionalnije i uspješnije igre do 2024. godine. Vrijeme je za akciju!“

Strategija #TimeForAction je predstavljena javnosti 17. maja, a riječ je o petogodišnjem strateškom okviru kroz koji će UEFA podržavati ženski fudbal, ali i sve žene koje se njim bave. Među ambicioznim ciljevima strategije nalaze se udvostručenje broja aktivnih igračica u Europi (sa 1.3 na 2.5 miliona) i udvostručenje gledanosti Lige prvaka za žene i Europskog prvenstva za žene, promjena javnog mišljenja o ženskom fudbalu, te poboljšanje standarda za fudbalerke u svim zemljama članicama UEFA.

Nadine Kessler, UEFA direktorica za ženski fudbal poučuje: „Ova strategija će promovisati ženski fudbal i ubrzati njegov razvoj kako bi se kod svake djevojke razvila ljubav prema ovoj igri – bilo kao igračica, trenerica, sutkinja, administratorka ili navijačica. Svaka djevojka zaslužuje priliku da igra fudbal.“

nfsbih.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno