Nogomet

UEFA ozvaničila velike promjene u Ligi prvaka, elitno takmičenje više neće biti isto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) ozvaničila je velike promjene u formatu Lige prvaka od sezone 2024/2025.

Prvo i osnovno pravilo jeste proširenje broja učesnika sa 32 na 36. To će donijeti najviše benefita najjačim evropskim ligama.

UEFA je odluku donijela na sastanku Izvršnog komiteta koji je održan u Beču. Promjene će važiti od sezone 2024/2025. Još četiri tima bit će uključena u elitni rang.

Jedno novo mjesto pripast će petoj ligi po koeficijentu, a to je u ovom trenutku francuska Liga 1. Dva mjesta bit će dodijeljena ligama s najboljim nacionalnim koeficijentom u prethodnoj sezoni, a ove sezone to su Engleska i Nizozemska.

Četvrto mjesto bi išlo slabijim ligama. Tako će u Ligu prvaka jedna ekipa kroz kvalifikacije. Sada idu četiri kroz kvalifikacije, a od sezone promjena kroz doigravanje bit će pet ekipa u grupnoj fazi.

Svaki klub će igrati po osam utakmica, četiri kod kuće i isto toliko u gostima po takozvanom švicarskom sistemu.

To znači da neće biti klasičnih grupa već će svako moći da igra protiv svakoga, ali će timovi odigrati ukupno osam utakmica u prvoj fazi.

Ekipe će nakon tih utakmica biti rangirane od 1. do 36. mjesta. Prvih osam na tabeli ide direktno u osminu finala, dok će još osam timova igrati play-off za popunu mjesta u osmini finala.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno