Info

Udruženje za elektromobilnost BiH pozdravlja odluke Vlade o poticajama za kupovinu vozila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje za elektromobilnost i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koja djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH pozdravljaju usvajanje Odluku Vlade FBIH o Programu utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije tekući transferi i drugi tekući rashodi – tekući transferi – poticaj pri kupovini električnih automobila, koja je i zvanično stupila na snagu objavom u Službenim novinama Federacije BiH, broj 776/2023.

Na osnovu inicijative i dugoročnog zalaganja Udruženja za elektromobilnost i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila prema Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ove godine po prvi put usvojila je Odluku i o subvenciranju privatnih preduzeća i poduzetnika, gdje se ovim putem iznimno zahvaljujemo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na zalaganju i uvažavanju mišljenja, koje za cilj ima između ostalog i osnaživanje privrede ekološkim prihvatljivim voznim parkom.

Ovogodišnji poticaji, a po uzoru na sve zemlje EU prepoznali su i cjenovni rang, te kasifikaciju prema emisiji CO2, odnosno tehnički uslovi prihvatljivih vozila za subvencioniranje ranigirani su na:

1. Električna vozila sa emisijom CO2 0 g/km, 10.000 KM poticaja
2. Hibridna električna; vozila sa emisijom CO2 manjom od 50 g/km, 7.000 KM poticaja
3. Hibridna vozila; sa emisijama CO2 do 130 g/km, 5.000 KM poticaja

“Prije svega želimo izraziti zadovoljstvo i ovim putem još jednom se zahvaliti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na uvažavanju inicijative za produženjem odluke o suspenziji carine na uvoz električnih vozila i smanjenju iste na uvoz hibridnih vozila. Ovo je jedna od početnih i jako značajnih mjera podrške u razvoju elektromobilnosti u BiH. Također, posebno se zahvaljujemo Federalnoj Vladi koja je prepoznala značaj razvoja elektromobilnosti kroz usvajanje Inicijative za subvencije odnosno poticaje prilikom kupovine električnih kao i hibridnih automobila, kako fizičkim osobama, tako i pravnim licima.Cilj subvencije je neposredno podsticanje kupovine i upotrebe ekološki prihvatljivih vozila. Upravo sufinansiranjem kupovine električnih i hibridnih automobila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine vrši direktni utjecaj na poboljšanje kvaliteta životne sredine kao i smanjenja izvora zagađenja. Još jednom se zahvaljujemo u ime Privredne/Gospodarske komore FBIH, te Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnik i trgovaca automobilima FBIH na uvaženim inicijativam uz očekivanja da će istih u narednom periodu biti mnogo više s obzriom da elektromobilnost nije budućnost, elektromobilnost je tu i postaje dio naše svakodnevnice“, istaknu je Miro Sesar, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBIH.

Kazali su kako su generalni benefiti odluke o poticajama višestrukog značaja, od povoljnijih cijena električnih i hibridnih vozila, time i njihovog većeg broja na ulicama BiH, obnove voznog parka, smanjenja emisije stakleničkih plinova iz transporta, novih radnih mjesta kod ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, do novih poslovnih modela koji se odnose na izgradnju infrastrukture – punionica,isporučilaca opreme, operatera.Uz sve navedeno, neminovno je spomenuti i ispunjavanje obaveza BiH na putu dekarbonizacije i ostvarenja klimatskih ciljeva.

Dodatno, uzročno-posljedična veza je bogatija turistička ponuda, gdje se očekuje sve veći broj ugostiteljskih objekata, hotela i tržnih centara koji će izgradnjom punionica za električna vozila obogatit svoju ponudu, kako za domaće stanovništvo, a tako i za turiste.

Ipak, na ovom putu paralelno je kažu potrebno podstaknuti izgradnju infrastrukture punionica, gdje ishodovanje građevinske dozvole i dugotrajne administrativne procedure usložnjavaju situaciju. Udruženje za elektromobilnost  Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima su po ovom pitanju pokrenuli aktivnosti i inicijative, te tim povodom apeluju na sve nadležene institucije na njihovu otvorenost za saradnju, na koju se stavljaju na raspolaganje.

Autor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno