Politika

Udruženje poslodavaca Zenica: Primjedbe na Nacrt Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Udruženje poslodavaca Zenica je 25.01.2023. dostavilo primjedbe na Nacrt Budžeta grada Zenica za 2023. godinu.
Sažetak naše primjedbe se odnosi na sljedeće:
Ekonomski kod 614500 – Tekući transferi privrednim preduzećima (sufinansiranje projekata, finansiranje obrta i poduzetništva) smanjen je za 50 % u odnosu na prethodnu budžetsku godinu, sa 200.000 KM na 100.000 KM. Smatramo da ovaj iznos treba biti minimalno 300.000 KM.
Umanjenje sredstava za ovu namjenu umjesto povećanja nije dobra odluka ako uzmemo u obzir izvrsne rezultate koje smo u prethodnom periodu postigli kroz ovu vrstu poticaja, posebno kada su u pitanju startupi. Kroz sve analize koje su urađene o utrošku ovih sredstava zaključili smo da je svaka konvertibilna marka ovako uložena imala svoje višestruko opravdanje, u smislu poticaja mladih ljudi da pokreću vlastite biznise i da je to ispravan način da ih zadržimo u BIH.
Nadalje, kroz prihodovnu stranu u Nacrtu budžeta grada Zenice se očekuju povećanja budžeta koje su u većem omjeru rezultat privredne aktivnosti (porez na imovinu od pravnih lica, porez na nepokretnosti pravnih lica, porez na dohodak po konačnom obračunu, prihodi od indirektnih poreza, naknade za zauzimanje javnih površina, naknada za upotrebu cesta za pravna lica).
Zbog navedenog, Udruženje poslodavaca Zenica je mišljenja da je kontradikorno smanjiti poticaje privredi za 50% u odnosu na prethodnu godinu, a sa druge strane očekivati navedena povećanja na prihodovnoj strani budžeta koje je uglavnom rezultat privredne aktivnosti.
Smanjivati poticaje privredi u situaciji kada se ista suočava sa ozbiljnim problemima u nedostatku radne snage, a povećati sve druge troškove sa posebnim osvrtom na povećanje plata u situaciji veoma visokih poreza i doprinosa na plate nije nešto što pogoduje poboljšanju privrednog ambijenta u Zenici.
Uz naprijed navedeno, mišljenja smo da je potrebno povećati podršku privrednim subjektima u procesu digitalne transformacije i zelene ekonomije. Poticaji Grada u ovom slučaju mogu biti odličan stimulans za nova zapošljavanja, promociju Grada i ekonomski razvoj Grada Zenice.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno