Politika

Reakcije: Ilija Cvitanović i KO HDZ 1990 ZDK – Sramotno je uskraćivanje prava na jezik u ministarstvu Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na navodni Zahtjev Dženane Čišije (DF), ministrice financija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, kojim je poslavši na adrese svih zaposlenika Ministarstva mail zatražila od zaposlenika da svi akti koji se koriste u tom Ministarstvu budu napisani na bosanskom jeziku reagirao je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović i KO HDZ 1990 ZDK, objavio je portal Centralna.ba

U zajedničkoj reakciji istaknuto je kako bi ministrica morala znati da su u institucijama kantona, entiteta i države službeni jezici bosanski, hrvatski i srpski jezik, a latinićno i čirilićno pismo u ravnopravnoj upotrebi. Pravo na jezik je, ne samo temeljno ustavno pravo svakog konstitutivnog naroda u BiH, nego je dodatno zaštićeno i međunarodnim dokumentima koje je BiH kao država ratificirala. Jezik je važno i kulturološko te identitetsko obilježje naroda koji ovdje žive i svako zadiranje u ta prava stvara diskriminatorsko okruženje i učvršćuje uvjerenje kako i dalje postoje one retrogradni snage u društvo koje stvaraju dominaciju jednih nad drugima.

-Od takvih pojavnosti bi se trebali suzdržati barem nositelji društvenih i političkih uloga u društvu koji imaju najveću odgovornost za ukupnu društvenu i političku klimu u BiH. Ono za što se navodno bori politička opcija kojoj pripada ministrica upravo bi načelo ravnopravnosti i jednake upotrebe jezika i pisma trebao biti primjer demokratske i građanske zrelosti BiH društva, a ministricin zahtjev za njegovom redukcijom ili izbacivanjem iz upotrebe primjer je najmračnije prakse ne demokratskih sustava vlasti. Jednako tako zanimljivi su i dvostruki aršini stranke kojoj pripada ministrica pa ono što te političke stranke traže u RS-u, poštivanje prava na jezik u javnim institucijama tamo gdje su u prilici dominacije drugima bi zabranili i izbacili iz upotrebe. Pravo na jezik je zajamčeno i zaštićeno ustavom, međunarodnim dokumentima i zakonima BiH pa istićemo kako je poražavajuća za BiH poruka koju je ministrica proslijedila uposlenicima ministarstva. Ukoliko ministrica ne razumije jezike u upotrebi unutar ministarstva, osim bosanskoga, neka zatraži usluge tumača. Pozivamo ju da objasni razloge zbog kojih je uputila svoj mail, izvini se javnosti te preuzme odgovornost zbog društveno štetnih poruka koji su ovim mailom prićinjene i podnese ostavku na mjesto ministrice.”, stoji u saopćenju.

Centralna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno