Biznis

Udruženje poslodavaca u Maglaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Maglaju je održan šesti sastanak Upravnog odbora Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK. Domaćin ovog sastanka bilo je novoformirano UDRUŽENJE POSLODAVACA MAGLAJ. Sastanku Upravnog odbora Saveza je, pored predstavnika općinskih udruženja poslodavaca sa područja ZDK i članova Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Maglaj prisustvovao i u diskusiji aktivno učestvovao gdin Zvonimir Anđelić, aktuelni ministar privrede u Vladi ZDK.
Osnovna tema na ovom sastanku Upravnog odbora bio je novi Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH. Zaključeno je da:
1. Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH je neprofesionalno sačinjen i nije u skladu sa praksom zemalja Evropske unije i praksom zemalja iz okruženja u oblasti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.
2. Pravilnik neosnovano nameće ogromne nove namete za privrednike i to samo u jednom dijelu naše zemlje, samo u Federaciji Bosne i Hercegovine.
3. Pravilnik je izrađen tendenciozno, kako bi se izmislilo tržište za kompanije ovlaštene da vrše poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH
U skladu sa ovim zaključcima Upravni odbor Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK zahtjeva:
• Od Vlade FBIH, a naročito od Ministarstva zdravstva FBIH, da po hitnom postupku novi Pravilnik o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH stavi van snage;
• Da se preispita odgovornost svih osoba koje su učestvovale u donošenju ovog Pravilnika;
• Da se ova oblast nanovo uredi podzakonskim aktima u skladu sa evropskom praksom i praksom zemalja iz okruženja u ovoj oblasti.

Ministar privrede u Vladi ZDK, gdin Zvonimir Anđelić, obećao je s tim u vezi, da će ispitati koje su mogućnosti da ministarstvo za privredu ZDK pomogne u rješavanje ovog pitanja.U najkraćem roku će i aktuelni ministar zdravstva ZDK biti upoznat sa finansijskim opterećenjima kojima su privrednici izloženi primjenom novog Pravilnika o načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u FBIH.
Razgovor sa Ministrom bio je vrlo konstruktivan, a dogovoreni su i neki oblici buduće suradnje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno