Biznis

Udruženje poljoprivrednika FBiH: pod hitno riješiti problem nedostatka vakcina i markica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje poljoprivrednika FBiH: pod hitno riješiti problem nedostatka vakcina i markica za obilježavanje stoke – Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva od Ureda za veterinarstvo BiH hitnu nabavku vakcina i markica za obilježavanje stoke.

Iz nejasnih nam razloga ove godine Ured nije raspisao tendere za nabavku istih, pa nam stoga prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama, što za posljedicu može imati obustavu izvoza mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla van BiH.

Posebno brine što vakcina i markica nedostaje u trenutku kad na bh. tržištu postoje ogromni viškovi mesa. Svako ugrožavanje izvoza bilo bi u ovoj situacji katastrofalno za sve poljoprivredne proizvođače.

Privremenog rješenja ponuđenog poljoprivrednicima, a to je priznavanje markica i potvrda o vakcinisanju od prošle godine, nikako ne možemo smatrati zadovoljavajućim.

Vakcina nije administrativna formalnost već zaštita neophodna kako bi poljoprivredni proizvodi bili sigurni za konzumiranje, a sa zdravljem građana, posebno u periodu korona-krize, se ne smijemo poigravati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno