Naše

Učimo razlomke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Učimo razlomke – Naš sugrađanin, profesor, Bakir, poslao nam je zanimljivu priču kako učenike šestog razreda u školi u kojoj predaje, učio razlomke. Tekst prenosimo u cjelosti.

Prva smjena, 7 sati ujutro. Nenaspavan krećem u školu, već umoran od 6 časova i dežure, a nije ni krenula nastava. Taj tmurni četvrtak u najavi mi razbija misao da imam dvočas kod mojih pilića. 28 učenika VI-C mi svaki put popravi dan svojom pozitivom, vedrinom, aktivnosti i zalaganju na času.

U školu ulazim sa punom kesom jabuka, limuna, mandarina, smokija i čokolada. U čudu me gledaju kolege, „zar se već otvorila pijaca“, prokomentarisao je jedan nastavnik sa uvijek dosjetljivim pošalicama. „Danas učimo razlomke“, odgovorih sa vidnim entuzijazmom i željom da impresioniram i djecu i sebe. Usput dam učenici praznu flašu, zamolim je da mi napuni trećinu vodom i ostavi u kabinetu. Zvoni za početak časa, uvodim djecu u učionicu, a na katedri šarenilo. Zbunjeno i sa smiješkom na licu djeca ulaze i komentarišu voćke i čokolade. Na stolu me čeka flaša, skoro puna.

Uvodni dio časa je počeo pričom o grčkom matematičaru koji se oženio i na naselje mu došlo 7 prijatelja. Žena je napravila burek, stavila na sto i tu je nastao problem. Nisu znali kako da podijele tepsiju bureka na osam jednakih dijelova. Nakon dugo razmišljanja, sinula mu je ideja, te je na taj način nastao razlomak (jedna osmina). Prvi zadačić za učenike je bio da krug (tepsija bureka) podijele na 8 jednakih dijelova. Znali su oni to, ništa novo, gledali su kako tete u pekarama režu picu, poznata stvar.

Pojam razlomka uvodimo prisjećajući se primjera iz svakodnevnog života. Razgovaram sa malim košarkašem i dolazimo do termina „četvrtina“, fudbaler se sjetio termina „pola“…

U prvim pismenim primjerima bojimo: polovinu pravougaonika, srca, jednakostraničnog trougla; trećinu kvadrata, kruga; četvrtinu pravougaonika, kruga…

Odmah je nastao problem kod četvrtine pravougaonika. Odlično, super šlagort za objašnjavanje brojnika i nazivnika. Uvodimo zapise pomoću razlomačke crte i uočavamo dijelove razlomka.

„Mogu li ja nastavniče dobiti četvrtinu jabuke?“ čulo se iz zadnje klupe. Možeš, reko, majstore ako mi izrežeš jabuku na osmine. Nakon što je izrezao, imao je zadatak da objasni svojim drugovima i drugaricama kako je to uradio. Sa očekivanim poteškoćama u pravilnom izražavanju i korištenju adekvatnih termina, uspjeli smo svima objasniti kako smo došli do zaključka šta je osmina jabuke. Proberi sebi, momčino, četvrtinu jabuke među ovim osminama.Odmah Keno uze dvije osmine i nasmijan ode do svog mjesta. Ana je imala zadatak da nam objasni zašto je njen drug uzeo dva komada, a tražio je samo jednu četvrtinu. Objasnila je to nama Ana, opet sa poteškoćama, ali druge vrste. Kad smo kod toga, još na prvom času matematike sam „upozoren“ da Ana ima govornih poteškoća, da muca, i „da bih trebao biti strpljiv i sačekati malo duže da odgovori na pitanje“ – još jedan od razloga zašto volim ove piliće, već sa 12 godina imaju toliku dozu empatije, za ne povjerovati… Objasni nama Ana pa sam iskoristio priliku da objasnim da postoje razlomci koji se drugačije zapisuju, a opet su isti.

Začuđeno gledaju učenici, nadajući se da će pojesti sve sa stola. Nakon što je objasnila, dobila je kao nagradu jedan red čokolade. „Koliko čokolade je uzela Ana?“, protežu se, broje redove,“ jednu sedminu“, ponosno reče Amina. Bravo, „hajde sad uzmi ti sebi tri šestine čokolade“ od ovog što je ostalo na stolu. „Pa vidite, ostalo je šest redova čokolade, ako uzmem tri reda, znači da sam uzela pola…“ nastavlja pametnica Amina da objašnjava lekciju, prate je kao da im ja i ne trebam. Rezali smo voćke, jeli čokoladu, brojali smoki, spomenuli i mješovite razlomke i taman smo svi po malo pojeli. Zvoni za kraj časa, neće djeca da idu na odmor, „hajmo nastaviti sa lekcijom“, dobacuju. Ipak smo malo odmorili moždane vijuge, valja im razmišljati još 45 minuta.

Vraćam se u učionicu nakon zvona, na stolu ona flaša sa vodom, ovaj put trećina napunjena. Ajna se izvinjava, kaže nije znala šta sam htio, ali je na kraju shvatila koliko treba nasuti, te je odlila dio. Odlično, čas je uspio, barem kad je Ajna u pitanju.

Sljedeći zadatak nam je bio da napišemo po 5 rečenica gdje ćemo iskoristiti razlomke „u životu“. Bilo je raznoraznih primjera. „Dao sam prosjaku tri trećine banane“, reče Ahmed. „Glupane dao si mu cijelu bananu“, drsko odgovori Amina. Ado, kao pravi uzorni predsjednik razreda, opomenu Aminu da to nije lijepo i da se ne smije tako ponašati. Zaboravili smo na razlomke na trenutak i porazgovarali o lijepom ponašanju i odnosu prema drugovima i drugaricama. Dobili su zadatak da dodatno o ovom popričaju na čozu. Shvatila je Amina da je pogriješila i izvinila se Ahmedu, iskreno i sa suzama u očima.

Krije se Amer u zadnjoj klupi, pa je prozvan da pročita svoje rečenice. „Ismaru je puklo srce na pola kad ga je Erna ostavila“ te se simpatično i sa pomalo zloće nasmiješi, Erna se zacrveni, a Ismar ispravljenih leđa gleda kako se drugi smiju, vješto uspijeva očuvati pribranost ovaj mali zavodnik.

Nakon što smo sve pročitali, prokomentarisali i zapisali te razlomke, na kraju časa smo ponovili dijelove razlomka, njihovu funkciju, opisali primjenu razlomaka u životu i odgovorili na ono vječito pitanje učenika „što će meni ovo?!“

Pokazujem na nered na stolu, mrlje od rezanja i zaključujem čas rečenicom: „Toliko zahmeta oko nečeg što je nastalo zbog bureka.“

Prof.Bakir

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno