Info

Ubijeno 57 novinara tokom 2016. godine

Ubijeno 57 novinara tokom 2016. godine
Ubijeno 57 novinara tokom 2016. godine
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ubijeno 57 novinara tokom 2016. godine- U svijetu je 57 novinara ubijeno 2016. godine tokom obavljanja svog posla u odnosu na 67 koliko ih je stradalo 2015, posebno u ratom zahvaćenim zemljama.

To je godišnji bilans organizacije Reporteri bez granica (RSF)

Sirija je postala “pakao” 2016, i sa 19 ubijenih novinara vodi po broju nastradalih pripadnika te profesije u svijetu, sledi Afganistan, gdje je poginulo 10 novinara, Meksiko sa devet, Irak sedam i Jemen gdje je ubijeno pet novinara, navela je ova nevladina organizacija.

Pored toga ove godine je stradalo i devet blogera i osam saradnika medija, što znači ukupno 74 izvještača ubijenih “zbog obavljanja svoje misije informisanja”, navodi RSF u svom godišnjem bilansu.

Smanjenje broja nastradalih novinara ove godine u odnosu na prošlu objašnjava se time što sve više novinara bježi iz zemalja koje su postale suviše opasne kao što su Sirija, Irak, Lilbija, ali s druge strane su Jemen, Afganistan, Bangladeš i Burundi postali djelimično “crne rupe za informisanje gdje vlada nekažnjivost”, navodi ova organizacija.

Skoro svi novinari poginuli su u sopstvenim zemljama, osim njih četvoro koji su izgubili život dok su bili u nekoj stranoj zemlji.

Sa 19 nastradalih novinara 2016. u odnosu na devet 2015. Sirija je postala zemlja sa najvećim brojem poginulih novinara na svijetu.

Sa devet ubijenih novinara 2016. Meksiko ostaje zemlja sa najviše žrtava iz te profesije u Americi, navodi RSF i dodaje da je to također zemlja u miru u kojoj ima najviše žrtava među novinarima.

Najmanje 780 novinara ubijeno je posljednjih deset godina zbog obavljanja svoje profesije, prema računici te nevladine organizacije.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno