Zenica

U župi Sv. Josipa u Zenici koncert s ciljem povećanja svijesti zaštite okoliša

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Župa Sv. Josipa u Zenici u nedjelju u 20 sati organizuje koncert “Četiri godišnja doba” od Antonia Vivaldia u izvedbi Simfonijskog orkestra Mostar, a koncert majstor bit će prof. Jovan Bogosavljević iz Niša.

Nakon što je prošle godine održan koncert za sve djelatnike u zdravstvu koji su se borili protiv koronavirusa, ove godine nadahuće za organizaciju koncerta proizilazi iz konteksta izazova socijalne enciklike “Laudato si” pape Franje koja govori o brizi za zejednički dom te poziva na ekološko obraćanje i odgoj kao i to da čovječanstvo osluhne vapaj zemlje.

“U kontekstu zajedničkog nastojanja institucija i udruženja oko ekološkog odgoja i djelovanja, kojeg primječujemo i u našem gradu Zenici i društvu, radost nam je da će ovaj koncert svojim prigodnim sadržajem također biti poruka ispravnog odnosa sa prirodom, te ukazivanje na ljepotu dara kojim nas je Bog obdario. S druge strane također je izazovno realizirati ovaj kulturni događaj baš iz ovoga grada koji je zasnovan na teškoj industriji i trpi od ekološke krize. Suvremeno čovječanstvo se suočava s globalnim socio ekološkim izazovima te je važan ovaj doprinos pape Franje u tom procesu te posebno učenje o cjelovitoj ekologiji kao ključu za prevladavanje moderne ekološke krize”, kazao je za Klix.ba župnik don Davor Topić.

Dodao je da je sam pristup rješavanju ekološke krize često je reduciran na plitka, uska i kratkoročna rješenja, a razumijevanje integralne ekologije nalazi se u konstatiranju da je sve povezano.

“Papa kaže da se prema Knjizi postanka ljudski život temelji na tri tijesno povezana i isprepletena odnosa: s Bogom, s bližnjima i sa zemljom. Pitanje zaštite okoliša ne može se riješiti djelomično, to jest uklanjanjem posljedica uništavanja prirodnog okoliša. Važno je identificirati višestruke odnose između čovjeka, njegova društvena okruženja i prirodnog okoliša, te pokušati rješavati ekološke probleme u njihovim uzrocima, isto tako oblikujući integralnu ekologiju gospodartsva, kulture i svakodnevnog života”, dodaje Topić.

Zaključak se krije u tome da je potrebno njegovati ekologiju okoliša koja se temelji na ljudskoj ekologiji, koja se definira životom u skladu s moralnim zakonom koji je Stvoritelj zapisao u ljudsku prirodu.

Topć smatra da se mnogo toga mora mijenjati, da papa Franjo naglašava da je pred ljudima veliki kulturni duhovni i odgojni izazov te da će to zahtijevati dugi put obnove s usredotočavanjem na pitanje ekološkog odgoja i duhovnosti.

“Da bi se prevladala suvremena ekološka kriza potrebno je najprije da doživimo duboko obraćenje Bogu. Ta promjena mora biti novi stil života svakoga od nas i društvena norma. Da bi se postigao taj novi stil života potrebno je ekološko obraćenje i kontinuiran i intenzivan ekološki odgoj. Ekološko obraćenje i odgoj počivaju na primanju informacija o odnosu čovjeka i prirode, te nizu sinergijskih akcija države i lokalnih zajednica, civilnog društva i odgojno obrazovnih institucija. Temelj tog obraćenja treba biti viđenje čovjeka u svojoj izvornosti i cjelovitosti, a to da je stvoren od Boga i stavljen u stvoriteljsku cjelinu prirode”, izjavio je Topić.

Koncert će direktno prenositi BHT1 i RTV Zenica, a generalni pokrovitelj koncerta je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Želja organizatora je da i ovaj koncert svojim lijepim sadržajem bude jedna kap dobra u moru nastojanja oko ekološkog odgoja i obraćenja u našem društvu.

“Stoga sam zahvalan izvođačima Simfonijskog orkestra iz Mostara, institucijama i svima koji su doprinjeli da se realizira ovaj događaj. Kroz organizaciju ovog koncerta imam lijepo iskustvo i molim se da ovaj poziv o brizi za zajednički dom, koji se tiče svih nas i koji nas ujedinjuje u našoj različitosti, bude izazov za dijalog prema cjelovitoj ekologiji”, zaključio je naš sagovornik.

Autor: E.Mehić/klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno