Zenica

FOTO: Ragbi klub Čelik promovirao poštansku marku i monografiju “50 godina ragbija u BiH”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promocijom poštanske marke, izložbe artefekata te monografije “50 godina ragbija u BiH” u Muzeju grada Zenica, Ragbi klub Čelik iz Zenice počeo je obilježavanje 50. godišnjice postojanja.

Osim bivših i sadašnjih igrača, trenera, prijatelja najstarijeg bh. kluba, svečanosti je prisustvovao i ataše za saradnju Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini Sylvain Rigollet.

Veoma mi je drago što sam tu u Zenici, da sa svima vama proslavim 50 godina RK Čelik. Kao što znate, Francuska je veoma jaka ragbijaška nacija i postoji veoma velika i snažna veza između francuskog ragbija i RK Čelik. Također i veza kluba i Ambasade, kao, naravno i igrača koji su otišli da igraju u Francusku. Samo je bitno da nastavimo igrati ragbi te da njegujemo i gradimo vrijednosti ragbija, kako u igri tako i u životu“, poručio je Rigollet.

Predsjednik zeničkog kluba Semir Fetić istakao je kako su ponosni na svoj veliki jubilej te na činjenicu da su večeras okupili “pet generacija kluba”.

“Drago mi je da smo dočekali 50. godišnjicu našeg kluba. Ovo je veliki jubilej za naš klub te smo se potrudili da ga na dostojanstven način i obilježimo“, kazao je Fetić, koji je napomenuo kako je vrhunac bilo izdavanje klupske monografije “50 godina ragbija u BiH”.

Prvi trener i utemeljitelj ragbi sporta u Zenici i BIH, Suad Kapetanović, koji je za ovu priliku stigao iz Češke Republike, prisjetio se prvih početaka te svojih prijatelja, rahmetli Raifa Hadžića i Emira Salčinovića, s kojima je započeo posao na formiranju ekipe i kluba.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo prisustvovati ovom momentu obilježavanja pola vijeka postojanja ragbija i RK Čelik u Zenici- prvih sedam godina kao RK Zenica. Pričati o osnivanju kluba i prvih 19 godina, koliko sam tu poklonio Gradu i omaldini, bilo bi dugotrajno. Koliko je bio mukotrpan rad za prvih devet godina, malo bi ko i vjerovao. To znaju ti momci koji su me pratili i slijedili te došli do tih rezultata”, poručio je Kapetanović, koji je dobio gromoglasan aplauz posjetilaca.

Veoma je bitno, napomenuo je, što su mlađe generacije, u ratu i nakon rata, uspjeli sačuvati klub te osnovati Ragbi savez BiH. Kapetanović je zahvalio i kolegi Mirzi Dajiću, novinaru “Oslobođenja”, koji je za ovu priliku napisao prvu klupsku monografiju.

“Svima vam čestitam rođendan kluba i hvala vam na ukazanom povjerenju. RK Čelik je najtrofejniji klub u BiH, kada je u pitanju kolektivni sport. Monografiju sam pravio tako što sam pravio kroz ljudske priče o poznatim ragbijašima, anegdotama… Najvažnije je da je klub opstao toliko godina”, poručio je Dajić.

Direktor Službe marketinga BH Pošte Edis Đerzić napomenuo je kako je poštanska marka, u apoenu od 1KM, doprinos te kompanije za velikih 50 godina zeničkog kluba.

“Sedam puta biti osvajač titule šampiona prije rata i 21 put osvajač Kupa BiH, zaista su zavidni rezultati iza kojih stoji mnogo truda, ulaganja, odricanja i ja vam, u ime JP BH Pošta, čestitam na tome. Markica je odštampana u 10.000 primjeraka i ostat će kao trajan svjedok o Ragbi klubu Čelik u historiji naše zemlje”, istakao je Đerzić.

Poštansku marku dizajnirale su Zeničanka Anida Letić-Sikirić i dizajnerica te kompanije Sunita Hamzić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno