Zenica

U zeničkoj župi Čajdraš molilo se i slavilo Misu za poginule branitelje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U najmlađoj zeničkoj župi Presvetog Srca Isusova Čajdraš, koja se nalazi na regionalnom putu Zenice-Vitez preko Vjetrenice, na ustaljeni termin i 31. obljetnicu, molilo se i slavilo euharistijsko slavlje za prvog poginulog branitelja Zorku Žepačkić poginulog u obrani grada Jajca i ovog dijela Središnje Bosne i ostale poginule i nestale branitelje Zeničkog Hrvatskog vijeća obrane kao i za njihovog prvog vojnog kapelana i čajdraškog župnika pokojnog vlč. Božu Markotića, koji je i sam prošao svoj Križni put kao čajdršaki župnik i vojni kapelan.

Svoj život u obrani doma i ovozemaljske Domovine Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, ne samo na prostorima Zenice i Središnje Bosne, nego i na drugim bosanskohercegovačkim prostorima položilo je 135 branitelja iz Zeničkog kraja i 27 branitelja i 5 civila iz župe Čajdraš uz 2 nestale osobe. Svi oni uglavnom su pripadali Zeničkoj i drugim brigadama HVO-a u BiH, zatim kao pripadnici zeničkog HOS-a i Ministarstva unutarnjih poslova na svim razinama. Ovogodišnjem euharistijskom slavlju i molitvi za pokojne nakon euharistijskog slavlja pred središnjim spomen obilježjem nedaleko od čajdraške župne crkve predsjedao je aktualni čajdraški župnik vlč. Josip Šimunović.

Po prvi puta nazočio je jedan dio svećenika koji pastoralno djeluju u Zeničkom kraju, svećenika rodom iz Zeničke kotline kao i bogoslova hercegovačkih biskupija čajdraških korijena Mate Puljića. Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na svim bosanskohercegovačkim razinama, posebno iz Zeničko-dobojske županije, susjednih županija i općina, pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, svih hrvatskih braniteljskih udruga Grada Zenice i susjednih općina i dijela političkih stranaka s hrvatskih predznakom Grada Zenice.

Svih dosadašnjih godina svi liturgijsko-euharistijski sadržaji događali su se na čajdraškom uglavnom na čajdraškom groblju i u čajdraškoj župnoj crkvi, jer je teško prolazilo ostvarivanje ideje središnjeg spomen obilježja svih ustanova koje su na području Grada Zenice i Župe Čajdraš davale svoju suglasnost. I zato novoizgrađeno spomen obilježje u Čajdrašu, izvan prostora Župe Čajdraš i uz regionalnu cestu Zenica-Vitez, na svoj način postaje privremeno mjesto polaganje vijenaca i pripadajuće molitve koje uglavnom organiziraju hrvatske braniteljske udruge Grada Zenice uz liturgijsku potporu čajdraškog župnika i uz prigodnu potporu pripadnika Oružanih snaga BiH.

Svoju propovijed predsjedatelj je utemeljio na pročitanim svetopisamskim tekstovima uzetih iz Reda sprovoda s pogledom na život nakon ovozemaljskog življenja i smrti s posebnim osvrtom na poginule branitelje. Raduje ga činjenice dolaska lijepog broja rodbine poginulih i nestalih branitelja, njihovih kolega s prvih crta dviju županije i gradova ovog dijela Središnje Bosne od Usore do Vareša pa sve do Sarajeva, ali i susjedne Srednjobosanske županije i njezinih gradovima u kojima su svoj put, kao branitelji prognanici i izbjeglice iz rodnog Grada Zenice, prošli svoj braniteljski put pripadnici Zeničke brigade HVO-a.

Branitelji pripadnici Zeničke brigade HVO-a svoju širinu pokazali su kao pripadnici iste brigade, nakon progona iz rodnog Grada Zenice unutar iste postrojbe u Lašvanskoj dolini i u drugim postrojbama HVO-a diljem BiH. Svugdje ih se moglo susretati bez svoj matične postrojbe…! Najbolji je primjer njihovo sudjelovanje i pokazano zajedništvo s drugim postrojbama HVO-a i drugim postrojbama Oružanih snaga BiH.

Pripadnicima Zeničke brigade HVO-a teško pada da do današnjeg dana ne mogu dobiti službeno odobrenje za središnje spomen obilježje u samom Gradu Zenici, zeničko medijsko sadržajno pokrivanje obrambenog doprinosa u obrani Bosne i Hercegovine, zanemarivanje dana pogibije prve civilne žrtve Grada Zenice djevojčice Matea Jurić (13. svibnja 1992.), sudbeno neprocesuiranje stradanja branitelja, civila u zeničkim zatvorima i logorima poput Muzičke škole i posebnog odjela Kazneno-popravnog doma u Zenici i…!

Međutim, za sve je radost i osvježenje svi sadržaji na vidljivom i primjerenom mjestu, makar i u Čajdrašu, uz vidljivo i neskriveno središnje spomen obilježje i u župnoj Crkvi uz druženje kojemu doprinose i pripadnici Oružanih snaga BiH pa makar to bilo na ovaj način na prostoru Grada Zenice. (katolička tiskovna agencija – kta)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno