Zenica

U Zenici se grade stanovi za raseljene osobe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica Grad Zenica je raspisao Javni poziv raseljenim osobama sa područja grada Zenica za podnošnje prijava za pomoć u stambenom zbrinjavanju.

Projekt se realizuje u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP BiH).Koordinator projekta socijalnog stanovanja je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a impelemntator je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Sredstva za izgradnju 62 stana, koliko će se graditi u Zenici osigurana su iz Fonda Regionalnog stabnenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.

Cilj projekta je integracija raseljenih u mjestu raseljenja.Korisnici su raseljene osobe iz perioda 1991.-1995. godine neovisno od trenutnog formalno-pravnog statusa, koji je u potrebi za adekvatnim stambenim zbrinjavanje.

Prema službenim evidencijama iz 2014. godine u Zenici ima 594 raseljene osobe iz 242 porodice.

Pomoć raseljenim licima podrazumijeva izgradnju stambenih jedinica u skladu sa propisanim standardima kroz izgradnju zgrada po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja, u cilju integracije u mjestu rasljenja.

Gradska uprava Zenica je za gradnju socijalnih stanova obezbijedila parcelu, a Gradsko vijeće je usvojilo neophodne odluke koje uređuju ovu oblast kroz implementaciju projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stanova”.

hronika.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno