Zenica

U Zenici regionalni skup o nultoj toleranciji prema nasilju uz puni dijalog svih aktera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženja Dobročinstvo Bosne i Hercegovine i Medica Zenica, u povodu 8. marta – Međunarodnog dana žena, organizirali su danas u Zenici panel diskusiju o temi “Od monologa do dijaloga – Regionalni skup za nultu toleranciju prema nasilju”.

U radu ovog skupa sudjelovali su stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite, pravosuđa i sigurnosti iz BiH i Srbije.

-Kada prestane dijalog, počinju sukobi, nerazumijevanje, tako da dijalog uvijek moramo održavati. Samo je vrlo važno da znamo između koga je taj dijalog važan. U kontekstu nasilja u porodici, nasilja prema ženama, najvažniji dijalog je između onih koji pružaju direktnu pomoć, podršku, zaštitu i onih koji procesuiraju slučajeve nasilja u porodici, nasilje prema ženama te onih koji donose odluke na nekom političkom nivou, u smislu unapređenja politika i zakona – kazala je izvršna direktorica Fondacije Udružene žene Banja Luke Gorica Ivić.

Dijalog, dodala je, treba voditi u smislu preispitivanja da li je bilo određenih propusta u pomoći, podršci i zaštiti žrtvi nasilja. Policija je prva karika u lancu zaštite te ima mogućnost da izađe na teren i zaustavi nasilje.

-Zato je vrlo važno da policijske, bezbjedonosne strukture budu senzibilisane, obučene…Ali i da imaju dovoljno kapaciteta da mogu u tom prvom odgovoru reagovati efikasno – kazala je Ivić.

Ona navodi kako je problem specifičan, jer ga “ne rješava samo jedna karika” pa je važno da u nastavku tog procesa i druge ustanove reagiraju te djeluju na odgovarajući način.

– Kada je u pitanju Republika Srpska, u posljednje vrijeme imamo povećanje broja slučajeva nasilja u porodici. Samo za prošlu godinu bilo je više od 1.000 slučajeva, a kada je u pitanju Sigurna kuća Banja Luka koju vodi Fondacija ‘Udružene žene’, od augusta prošle godine imamo stalno ispunjen kapacitet. Veliki broj žena i djece zbrinjavamo zbog nasilja u porodici. To može da znači i veću senzibilizaciju onih koji upućuju žene – kazala je Ivić.

Direktorica zeničke Medice Sabiha Husić također je istakla kako imaju porast zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici u Sigurnoj kući u Zenici.

– Mi imamo i svoje psihološko savjetovalište i pravno savjetovalište te na taj način pokušavamo također pomoći i informisati žrtve nasilja o njihovim pravima. Ne završe sve žene i sve žrtve nasilja u Sigurnoj kući – kazala je Husić.

Prošle je godine, dodala je, blizu 500 žena i djece bilo zbrinuto u osam sigurnih kuća u BiH, a samo na području Federacije BiH bilo je prijavljeno više od 4.000 slučajeva nasilja.

-Međutim, da li su počinioci procesuirani, ostavljam da dobijete odgovor od nekih drugih institucija koje poprilično sporo pa i neozbiljno prilaze ovom pitanju. Jer, krivično djelo nasilje u porodici treba jednako da se tretira, kao i svako drugo krivično djelo – podvukla je Husić.

Napominje da je prošle godine bio veliki broj slučajeva femicida, ali se ne zna tačan broj pa žele i organizacijom ovakvog skupa da ustanove “šta to ne funkcioniše u sistemu pa dolazi do takvih posljedica”.

Portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Samir Valentić podvukao je kako policija u tom kantonu ima zadovoljavajuću saradnju s drugim institucijama i sigurnim kućama koje se bave zbrinjavanjem žrtava nasilja u porodici.

-Nadležni sudovi, po našim zahtjevima, izriču zaštitne mjere prema nasilnicima. Kantonalno tužilaštvo, u svim slučajevima gdje postoje opasnosti od odlaganja, određuju pritvore nasilnicima. Uprava policije MUP-a ZDK kontinuirano provodi obuku i stručno usavršavanje svih policijskih službenika, prvenstveno onih koji zaprimaju prijave nasilja u porodici i onih policijskih službenika koji izlaze na intervencije, a kako bi se već u samom početku preduzele adekvatne mjere na zaštiti žrtve i njenom zbrinjavanju, odnosno procesuiranju naslinka u skladu sa zakonom – kazao je Valentić.

Trenutno se, kako je istakao u Centru za edukaciju Uprave policije MUP-a ZDK-a, od strane certificiranih predavača – inače policijskih službenika, odvija obuka za policijske službenike za postupanje po prijavama nasilja u porodici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno