Kultura

U Zenici promovisana knjiga „Moji savremenici“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer, 12. februara u Gradskoj bibiloteci u Zenici promovisana je knjiga novinara i publiciste Raifa Čehajića  „Moji savremenici“, koju je krajem prošle godine objavila Gradska biblioteka Kakanj. U knjizi autor je portretisao 70-tak ličnosti različitih profesionalnih opredjeljenja: umjetnika, menadžera, političara, sportista, ljekara, književnika, novinara,  inženjera, ali i običnih ljudi s kojima se družio, radio ili susretao u različitim životnim razdobljima, o kojoj su recenzenti, između ostalog, zapisali:

„Knjiga Moji savremenici Raifa Čehajića je jedna u nizu, nastala na tragu autorovog kontinuiranog interesovanja za sudbine brojnih ličnosti od kojih je on neke izbliza poznavao ili kao radne kolege/kolegice, ili kao prijatelje, ili neobavezujuće sabesjednike. Među tim ličnostima ima i onih, čija biografija je manje ili više dostupna i u drugim knjigama, kao i onih koji zauzimaju posebno mjesto u Čehajićevom vlastitom životnom obzorju“, naglasio je dr. Enes Kujundžić, dok drugi recenzent Ahmed Bosnić, novinar i istraživač smatra da su likovi iz ove svojevrsne literarno-novinarske galerije, pisane toplo i s iskrenom ljubavlju su pojedinci bogatih biografija, te dodao: „ Svi su iza sebe ostavili vidan trag u vremenima kroz koja su prolazili, bilo da su privrednici, kulturni radnici, poete, umjetnici, hodoljupci, karikaturisti… Svi su oni zaslužili pažnju javnosti i autorovog reporterskog pera“, zaključuje Bosnić.

Na promociji u Zenici govorili su Čehajićevi prijatelji: prof. dr. Mirza Džananović, Senad Čišija u ime izdavača te Midhat Kasap i autor Čehajić, dok je muzičku podršku na gitari pružao Kenan Maksumić, a moderatorica je bila Sanja Stević. Promotori su nagalsili značaj Čehajićevih istraživanja historije gradova i portretisanje značajnih ličnosti, od koji su u knjizi posebno mjesto i važnosti dati Zeničanima: Esheru Ezi Arnautoviću, Fikretu Ibrahimpašiću Fići, Ljubomiru Perčinliću, Ivici Milešiću, Midhatu kasapu i Desanki Čuturi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno