Kultura

U Zenici počelo snimanje filma u kojem glume Rade Šerbedžija, Mirjana Karanović, Zijah Sokolović, Miralem Zubčević, Jasna Diklić, Kaća Dorić…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bh. reditelj Dino Mustafić uveliko sprema novi film, a kako saznajemo, danas je počelo snimanje i u hotelu Internacional u Zenici, gdje će se odvijati glavna radnja ove crnohumoristične priče pod nazivom “Paviljon”.

Snimanje se odvija daleko od očiju javnosti po želji samog reditelja i produkcije te zbog potrebnog mira i specifičnog filmskog procesa.

Ekranizacija se radi prema scenariju Viktora Ivančića uz koscenaristu Emira Imamovića Pirkea.

Mustafić je na setu okupio velike glumačke legende iz regiona poput Radeta Šerbedžije, Zijaha Sokolovića, Jasne Diklić, Mirjane Karanović, Branke Petrić, Miralema Zubčevića, Vladimira Jurca, Mete Jovanovskog, Ksenije Pajić, Branke Petrić, Kaće Dorić, Ermina Bravo, Albana Ukaja, Aleksandra Seksana, Nikše Butijer, Ermina Sijamije, Vedrane Božinović, Snežane Vidović, Selme Mehanović i mnoga druga poznata lica iz pozorišta i filma.

Osim toga koje je to glumačke legende okupio, saznali smo i šta je radnja ovog filma. “Paviljon” predstavlja crnohumornu priču punu optimizma, a žanrovski je atipična detekcija posljedica rata i divljačke, kvaziliberalne i kvazidemokratske transformacije naših društava. Priča prati grupu stanara staračkog doma “Paviljon” koja se odlučuje na oružani ustanak nakon što su godinama trpili torturu zaposlenika i za svoj novac dobijali sve goru uslugu.

Muškarci i žene u poznoj životnoj dobi, pomoću ilegalno nabavljenog naoružanja, zauzimaju “Paviljon”, a upravu i medicinsko osoblje uzimaju za taoce te ulaze u sukob sa snagama reda.

Međutim, naizgled bezizlaznu situaciju pobunjenici uspijevaju pretvoriti u svoju prednost zato što dobijaju pažnju medija s obzirom na to da do talačke krize dolazi u izbornoj godini. Pobunjenici tako uspijevaju manipulisati političkom elitom jer na njihove reakcije značajno utječe činjenica da se bliže izbori, a što je i bh. realnost današnjice.

Ustanak u “Paviljonu” za posljedicu ima uspostavu novog unutarnjeg poretka čiji kreatori ne prezaju od brutalnog nasilja u pokušaju da se osvete za svu nepravdu i patnju koju su preživjeli.

Dok policija i politika traže način da ustanak uguše, ustanicima na ruku ide vlastita starost u kojoj, za razliku od protivnika u vanjskom svijetu, ali i od zarobljenika, imaju najmanje za izgubiti. Zbog toga su pregovori s njima gotovo nemogući, dok je njihova odlučnost da smrt trijumfuje nad životom – beskrajna.

Likovi u ovom filmu su na zalasku života, nekadašnji ostaci klase radnika, seljaka i “poštene inteligencije”, međutim svi zajedno su gubitnici tranzicije, koji u egzistencijalnoj krizi preispituju svoju prošlost, tragajući za uzrocima vlastitih nevolja. Optimizam nastaje u trenutku spoznaje i donošenja odluke koju naši junaci potom sprovode. Svaku od tih odluka sažima jedna jedina riječ – pobuna

Film se snima u produkciji Panglas (Sarajevo), a koproducenti su: Monte Royal Pictures (Beograd), Krug Film (Skoplje) i Cine Planet (Zagreb). Klix.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno