Kultura

U Zenici otvorena izložba “Zmijanski vez”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici otvorena izložba “Zmijanski vez” – Muzej grada Zenice u saradnji s Muzejom Republike Srpske večeras je, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, postavio etno-izložbu “Zmijanski vez”, iz programa “Svjetsko kulturno naslijeđe”.

Radi se o bogatoj historijskoj kolekciji radova narodnog stvaralaštva iz arhiva Muzeja Republike Srpske, koja se prikuplja i brižno čuva još od davne 1930. godine, a sadrži eksponate izrađene tokom devetnaestog, te početkom dvadesetog stoljeća.

Zeničkoj publici predstavljeni su trodimenzionalni predmeti iz zbirke tekstila Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske, zatim fotografije ‘zmijanskog veza’ i radionica osmišljenih kroz različita udruženja građana koja nastoje od zaborava sačuvati tradiciju narodnog vezenja i ovu jedinstvenu tehniku izrade upotrebnih predmeta i odjeće.

U srijedu će stručnjaci Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske organizirati i radionicu za stručne osobe kojima će pokazati  načine i tehnike čuvanja tekstila, te održati predavanje na temu “Konzervacija i restauracija muzejske građe” s osvrtom na “Zmijanjski vez” koje će održati iskusni konzervator za tekstil Dragana Radoja. NV



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno