Zenica

U Zenici održana konferencija projekta CERPOMA povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa i Finalna konferencija projekta CERPOMA- U subotu, dana 15.10.2022. godine u Zenici, Hotel Dubrovnik, u okviru projekta „Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje – CERPOMA“ održane su dvije konferencije, Konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa i Finalna projektna konferencija.

Na Konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa je bilo govora o pravima i položaju slijepih i slabovidnih osoba na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i o pristupu informacijama i prilikama koje su im dostupne u našem društvu. U sklopu održavanja ove Konferencije, bila je organizovana ulična akcija sa ciljem podizanja svijesti i zagovaranja o pravima osoba sa invaliditetom, prije svega slijepih i slabovidnih osoba, te povećanja njihove prisutnosti u svim sferama društva.

Na Finalnoj projektnoj konferenciji prezentovan je projekat CERPOMA, te istraživanje koje je provedeno na temu „Korištenje digitalnih alata u svrhu poboljšanja procesa zapošljavanja u javnoj upravi u Bosni i Hercegovini“. Također su prezentovane preporuke i inicijative koje su predložene sa ciljem stvaranja jednakih uslova u procesu zapošljavanja. Nakon prezentacije, održana je diskusija o aktuelnoj problematici osoba sa invaliditetom, te su dati prijedlozi o unaprijeđenju njihovog statusa. Kako je poruka ovih konferencija bila „Ograničenja postoje samo u našim mislima“, upriličena je i izložba fotografija, kroz koje su prezentovane svakodnevne aktivnosti slijepe osobe.

Projekat CERPOMA implementira Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona u okviru Programa „EU Scheme for Young Professionals in BiH“ kojeg finansira Evropska unija a provodi British Council u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno