Zenica

U Zenici održana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

Podijeli ovu vijest:

Akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica večeras je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).  Prigodan govor tim povodom održao je predsjedavajući Skupštine ZDK-a Ćazim Huskić, koji je podsjetio „da 1. mart u našoj bližoj, ali i daljoj prošlosti zauzima veoma značajno mjesto“.

– Uspomenu i značaj ovog dana vežemo za 1. mart 1992. godine, kada je organizovan i proveden referendum, na kojem su građani odlučili da BiH bude nezavisna i suverena – kazao je Huskić.

Podsjetio je da je 29. februara  i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a “većina Bošnjaka, Hrvata i ostalih građana, izjasnila se za demokratsku i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih naroda i građana”.

– Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo 64,31 posto građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44 posto. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog – kazao je Huskić.

PROČITAJTE I:   Gradonačelnik Kasumović najavio novu pomoć za Udruženje penzionera/umirovljenika Grada Zenica

BiH je, podsjetio je, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum „srpske paravojne formacije, JNA, Srbija i Crna Gora počinju agresija na BiH“. Članice Evropske zajednice, podsjetio je, već 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, priznale su BiH, kao nezavisnu i suverenu državu.

– Republika BiH je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto su vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja – kazao je Huskić.

Mirovnim sporazumom u Daytonu, koji je potpisan 21.novembra 1995. godine, dodao je Huskić, neslužbeno je završena agresija na BiH, a konačni sporazum potpisan je u Parizu, 14. decembra 1995. godine.

Dejtonski sporazum potvrdio je BiH kao samostalnu i suverenu državu, koja se prema ugovoru sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije BiH i Republike Srpske te Brčko Distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu.

PROČITAJTE I:   FOTO: Uspješno realizovano dvadeset dana Zimovanja na zeničkom izletištu Smetovi

– Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu, BiH je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom utemeljena na vrijednostima mira i pomirenja, spremna za euroatlantske integracije – istakao je Huskić.

Podsjetio je da je 28. februara 1995. godine, Skupština RBiH u Sarajevu donijela odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti BiH.

– Neka nas današnji dan podsjeti na sve utemeljitelje slobodne i nezavisne BiH i na sve branitelje njene opstojnosti. Nezavisnost nije stvar slučajnosti, već stvar izbora.

To nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići. Mi smo izabrali i nismo čekali – kazao je predsjedavajući Skupštine ZDK Huskić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010