Zenica

U Zenici održan sastanak predstavnika sportskih i kulturnih centara FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici je jučer održan drugi sastanak grupe predstavnika sportskih i kulturnih centara koji djelovanje imaju na području Federacije Bosne i Hercegovine. Na prijedlog JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica na čelu sa direktorom Nedimom Talićem, pokrenuta je inicijativa o formiranju Saveza.

Ciljevi i djelovanje predstavljeni su na prvom sastanku održanom prije dvije godine također u Zenici u Areni “Husejin Smajlović”. Tada je održan inicijativni sastanak povodom formiranja Saveza sportskih i kulturnih centara sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, što je ocijenjeno kao odlična ideja za rješavanje zajedničke problematike i ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

Na današnjem sastanku pored teme o formiranju Saveza, revidirani su zaključci sa prethodnog sastanka i usvojeni su drugi bitni zaključci:

– Ponovo smo zatražili sastanak sa premijerom Vlade Federacije BiH prema kojem bi obrazložili i uputili zahtjev za formiranje posebne stavke u Budžetu za izdvajanje direktnih finansijskih sredstava kao pomoć za unaprjeđenje rada i saniranje problema sportske infrastrukture kao i institucija kulture.

– Veća ulaganja u sportsku infrastrukturu i objekte kulture kroz postojeći program prema Javnom pozivu koji objavljuje Federalno ministarstvo kulture i sporta, što za cilj predstavlja bolje uslove za naše sportiste i kulturne djelatnike, te ostvarivanje boljih rezultata na međunarodnoj sceni.

– Problem poslovanja privrednih društava (d.o.o.) u djelatnosti sporta i kulture zbog manjkavosti Zakona o PDV-u, gdje tražimo od Vlade FBiH da uputi inicijativu Parlamentu Federacije BIH kako bi se uputio prijedlog izmjena i dopuna prema Vijeću ministara BIH. Smatramk da institucionalni način rješavanja obog problema ima značajnu težinu.

– Graditi prijateljske i poslovne uspjehe zajedničkom podrškom na različitim projektima, te podizati svijest kod nadležnih institucija o važnosti identiteta kulture i sporta.

Sastanku su prisustvovali direktori i predstavnici sportskih i kulturnih centara iz Sarajeva, Goražda, Tuzle, Gornjeg Vakufa, Bugojna, Tešnja, Kaknja, Bihaća, Banovića, Žepča i Zenice, a podrška je također stigla od velikog broj institucija iz drugih lokalnih zajednica, koji zbog ranije preuzetih obaveza nisu bili u mogućnosti prisustvovati sastanku.

Nakon sastanka prisutni su pregledali objekte Arenu “Husejin Smajlović” i Atletski stadion “Kamberovića polje”, gdje su se upoznali sa značajnim energetskim projektom rješavanja problema grijanja i hlađenja objekata, koje je prije tri godine realizovalo JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica uz finansijsku podršku Grada Zenica.

Nisu krili oduševljenje onim što su vidjeli i ističu da je ovo prioritetno rješenje za većinu sportskih i kulturnih centara kako bi na taj način osigurali veću finansijsku uštedu. Ovo će svakako biti tema na jednom od narednih sastanaka.

Ovom prilikom pozivamo i sve ostale sportske i kulturne centre da nam se pridruže, a jedan od zaključaka je također da od nadležnih organa tražimo informaciju registrovanih javnih subjekata iz djelatnosti sporta i kulture, kako bi im poslali poziv da se pridruže Savezu, a što će nam značajno dati snagu i motiv u borbi za bolji status ovih institucija.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno