Zenica

U Zenici javni prevoz poskupljuje za 60%?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog povećanja cijena goriva u Zenici javni prevoz, kada su u pitanju taxi usluge, je poskupio i sada je minimalna cijena 3 KM. Prema najavama uskoro možemo očekivati i povećanje usluga linijskog autobuskog prijevoza.

Nakon što je svoj rad početkom 2020. godine obustavilo JKP Zenicatrans i pokrenulo stečajni postupak, Gradska uprava Grada Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumović je redovne linije javnog gradskog prevoza u Gradu Zenica povjerila privatnim firmama.

U ponedjeljak ove sedmice su tri prevoznika, koji obavljaju uslugu javnog gradskog autobuskog prevoza u Zenici, uputili Gradskom vijeću Grada Zenica Prijedlog za donošenje odluke o povećanju cijena prevoza u javnom gradskom prevozu.

Ovaj prijedlog obrazložili su prvo epidemijom i mjerama koje su morali ispoštovati, a kasnije i povećanjem cijena nafte. Kako ističu, nemaju nikakve izglede za normalno poslovanje, čak i da se odreknu bilo kakve zarade.

Prevoznici u ovom dopisu od Gradskog vijeća Grada Zenica traže da se odobri cijena karte sa 1 na 1,6 KM, što je povećanje od 60%. Druga opcija je da cijena javnog prevoza ostane ista, ali pod uslovom da se razlika subvencionira od Grada Zenica, odnosno iz budžeta. O ovoj tački će vijećnici raspravljati na sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica već narednog četvrtka, 17. marta 2022. godine.

Podsjetimo, u Zenici su i usluge JU “Predškolski odgoj i obrazovanje” Zenica povećane od 1. marta, a uskoro se očekuje povećanje i cijena usluga Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

Uskoro ćemo saznati da li će u ovoj krizi građani Zenice i dalje sami snositi troškove poskupljenja usluga javnih preduzeća ili će dio opterećenja biti subvencionirano iz Budžeta Grada Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno