Politika

U ZDK želimo najmanje deset pozicija načelnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Duvnjak: U ZDK želimo najmanje deset pozicija načelnika – Samo nekoliko mjeseci prije održavanja Općih izbora u BiH 2014.godine, budžet Zeničko-dobojskog kantona bio je pred bankrotom, a protesti nezadovoljnih budžetskih korisnika pred zgradom kantonalne Vlade bili su svakodnevnica.

Birači su nakon toga na izborima veliku podršku dali SDA, a formiranjem vlasti na čelo kantonalne Vlade došao je iskusni političar Miralem Galijašević.

Pod njegovim vodstvom ne samo da je izbjegnut bankrot, već su se isplate budžetskim korisnicma uredovile, a protesti nezadovoljnika ispred sjedišta kantona postali su prošlost. I nisu samo to rezultati rada Vlade u nepune dvije godine, već je naslijeđeni deficit kantona od 54 miliona KM za nepune dvije godine prepolovljen. Za nekoliko mjeseci, tačnije u oktobru slijede lokalni izbori, koji će biti test rada u protehodnom periodu.

U kantonalnom odboru SDA ZDK očekuju puno od predstojećih izbora. Portparol Jasmin Duvnjak naglašava da očekuje da koalicija SDA-SBB osvoji najviše načelničkih pozicija i da SDA potvrdi da je subjekt broj jedan u kantonu.

-Mi očekujemo da potvrdimo pozicije tamo gdje trenutno imamo načelnike, ali i da osvojimo načelnička mjesta u dvije općine u kojima će SBB ponuditi kandidate, a koje ćemo mi podržati. Dakle, nakon oktobarskih izbora očekujem da od 12 općina u kantonu, koalicija osvoji najmanje deset načelničkih pozicija i da SDA ostane politički subjekt broj jedan na području ovog kantona – ističe Duvnjak.

Naime, dogovor između SDA i SBB podrazumijeva da stranke ne prave konkurenciju jedna drugoj već da predložene kandidate za načelnike po općinama podrže glasači obje partije. Tako je SDA predložila kandidata za Gradonačelnika Zenice, te za načelnike Žepča, Olova, Kaknja, Maglaja, Tešnja, Zavidovića, Vareša i Visokog, dok je SBB predložio kandidate za načelnike Breze i Doboj-juga.

Prije dvije godine od ukupno 163.657 glasova u Ze-do kantonu, SDA i SBB su zajedno osvojili 78,901 glas, što je skoro polovina. Ukoliko glasači ponovo pruže podršku ovim dvjema strankama nema sumnje da će i na Lokalnim izborima postati apsolutni pobjednici.

(Faktor)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno