Info

U ZDK počela vakcinacija prosvjetnih radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nastavnici i zaposleni u Javnoj ustanovi Osnovna škola za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u razvoju Zenica te Srednjoj školi za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Zenica primili su danas prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, čime je počeo proces vakcinacije prosvjetnih radnika u tom kantonu.

Resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić rekao je da su od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) tražili da se vakciniše oko 5.500 zaposlenih u obrazovnom sistemu tog kantona, od predškolskog odgoja i obrazovanja do zaposlenika Univerziteta u Zenici (UNZE).

“Vlada ZDK je na današnjoj sjednici usvojila Plan imunizacije i u tom smislu u vrh prioriteta uvrstila je i zaposlene u prosvjeti”, kazao je Kozlić te napomenuo da su se odlučili prvo vakcinisati zaposlenike ove dvije škole jer za ovu djecu ne mogu organizirati online nastavu.

On je naglasio kako očekuju nastavak imunizacije prosvjetnih radnika, a što će zavisiti od priliva vakcina.

“Ono što je preliminarno planirano je da veoma brzo, već sljedeće sedmice, počne vakcinisanje u predškolskim ustanovama te na UNZE. Naš je cilj bio da, očekujem da ćemo to ispuniti, do početka naredne školske, odnosno akademske 2021/2022. godine uradimo i kompletan proces vakcinisanja”, kazao je ministar Kozlić.

Predsjednik Samostalnog sindikata Bosne i Hercegovine i Sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja ZDK Selvedin Šatorović pohvalio je odluku Vlade ZDK da omoguće vakcinaciju prosvjetnih radnika, kako bi u što normalnijim uslovima počela naredna školska godina.

“Nažalost, ovo je jedina vlada u Federaciji BiH koja je prepoznala značaj i ulogu prosvjetnih radnika te im omogućila da se vakcinišu. Očekujem u narednom periodu da će ovim primjerom krenuti i ostale kantonalne vlade u Federaciji BiH”, rekao je Šatorović.

On se nada da će oko 25.000 prosvjetara u Federaciji BiH biti vakcinisani do početka nove školske godine te da neće biti prisiljeni vakcine primati u susjednim državama.

Defektolog u JU Osnovna škola za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u razvoju Zenica Nirvana Radić zahvalila je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK i Sindikatu osnovnog obrazovanja ZDK što su prepoznali potrebu da nastavnici postanu prioritet u procesu vakcinacije.

“S obzirom da radimo s jako osjetljivom populacijom, to su djeca sa poteškoćama u razvoju, smatram da smo zaista bili prioritetni kako bi se sam nastavni proces sljedeće godine odvijao kako treba”, kaže Radić.

ZDK je okončao i imunizaciju novinara i zaposlenika u medijima. Danas je u Inistitutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, drugu dozu vakcine proizvođača Pfizer primila i grupa novinara i zaposlenika u medijima, kojih je ukupno oko 130 primilo obje doze vakcine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno