Zenica

U ZDK 160 karcinoma dojke godišnje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina je uz Albaniju jedina zemlja koja nema program ranog otkrivanja raka dojke koji se, kako je istakao na jučerašnjoj pres-konferenciji Udruženja građana žene oboljele i liječene od raka dojke „Život“ Zenica prim. dr. Harun Drljević, donosi na državnom nivou.

– Dok je takva situacija, mi ćemo imati karcinome koji su skuplji za liječenje – kaže Drljević. On dodaje da su, ipak, vidljivi efekti preventivnog djelovanja, odnosno pozivanja žena da se češće kontroliraju.

– Sve je više i uređaja za rano otkrivanje raka dojke, koje posjeduju i privatne ordinacije. Tako da, mada postoji porast broja oboljelih u Zeničko-dobojskom kantonu, ohrabrujuće je da dolazimo do sve manjih i manjih karcinoma – ističe Drljević. Broj oboljelih na 100.000 stanovnika kod bijele rase, kojoj pripadamo i mi, kaže, iznosi 36-37, pa tako i u ZDK na 400.000 stanovnika godišnje otkriju 150 do 160 karcinoma dojke.

Zeničko udruženje bit će suorganizator 8. humanitarne akcije „Race for the Cure“, koja će se s početkom u 11 sati održati 3. oktobra u Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu, kada će svaki učesnik kupnjom majice po cijeni od 7 KM dati svoj doprinos kupovini paketa za žene operirane od raka dojke.

– U ovom trenutku u BiH ima oko 1.300 novooperiranih žena od raka dojke, a paketi će se dijeliti po kantonalnim bolnicama. Dio novca će ići za besplatne mamografske preglede, a Zenica će dobiti 50 besplatnih pregleda – naglašava Suadeta Bobić, predsjednica Udruženja „Život”, koje ovu trku/šetnju suorganizira sa još 25 udruženja te su organizirali četiri autobusa iz Zenice i jedan minibus iz Žepča, koji će u subotu krenuti put Sarajeva. Hor zeničkog Kulturno-umjetničkog društva „Željezara“, najavljuje Bobić, ove će godine svečano otvoriti manifestaciju.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno