Zenica

Hoće li buduće generacije snositi posljedice?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Temperatura zraka opada, ulazimo u hladniji period godine, a samim time stizu magle i problemi sa zagadjenjem zraka. To se posebno odnosi na gradove sa razvijenom industrijskom proizvodnjom poput Zenice. Koncentracija zagadjujucih materija je u porastu. Situacija u zimskim mjesecima je alarmantna i utice na zdravlje ljudi, a broj oboljelih od malignih bolesti je u porastu.

BUDUCE GENERACIJE CE SNOSITI NESAGLEDIVE POSLJEDICE

Ekolog Harun Drljevic kaze da ce nesagledive posljedice po zdravlje snositi buduce generacije.

,,Postoje izravne implikacije na hronicne bolesnike, ali je katastrofalniji fenomen akumulacije, odnosno, dugotrajne izlozenosti ovim otrovima, za koje je poznato da su kancerogeni i patogeni, odnosno, izazivaju bolesti u iducim generacijama. Cijenu ovog fenomena cemo tek platiti u vremenima koja su pred nama“ – smatra Drljevic.

GRADJANI AKTIVNO TRAZE ODGOVORNOST

Udruzenje gradjana ,,Eko Forum“ Zenica radi na alarmiranju javnosti, slanjem pisama organima vlasti, ali bez odgovora, ucescem u javnim raspravama u procesu izdavanja okolinskih dozvola.

Samir Lemes iz zenickog ,,Eko Foruma“ kaze da je situacija iz godine u godinu sve alarmantnija.

,,Mi smo masovnim protestima u decemru 2012. godine kada su hiljade gradjana Zenice izasli na ulice i trazili postivanje ekoloskih propisa i vise investicija u zastitu okolisa. Nakon tih protesta u Zenici je instaliran sistem za mjerenje kvaliteta zraka, ali smo time dobili samo malo vise informacija o onome sto smo do tada naslucivali“ – istakao je Lemes.

EKO FORUM PODNIO KRIVICNE PRIJAVE

On dodaje kako se situacija uopste nije popravila, te su krajem 2014. godine odlucili se na konacni korak, podnosenje krivicnih prijava protiv najodgovornijih.

,,Skoro cijelu 2015. godinu potrosili smo na prikupljanje i sistematizaciju dokaza i polovinom ovog mjeseca smo podnijeli krivicne prijave protiv kompanije ,,ArcelorMittal“ Zenica kao najveceg zagadjivaca, te protiv ministarstva turizma i omolisa Federacije BiH i Federalne inspekcije, odnosno odgovornih lica u njima za krivicno djelo ,,nepostupanje po sluzbenoj duznosti,,, a te prijave su zaprimljene u Kantonalnim tuzilastvuma Zenicko-dobojskog i Sarajevskog kantona i sada cekamo da odluku tuzilastava da li su prijave osnovane“ – kaze Samir Lemes.

MJERENJA NISU VALIDNA

Prema propisima u Federaciji BiH ne smije biti vise od 3 dana dnevnih koncentracija SO2 od 125 mikrograma, a granicna vrijednost je 350 mikrograma.

U Zenici postoje dva sistema za mjerenje kvaliteta zraka, odnosno zagadjenja. Jedan sistem koristi Metalurski institut ,,Kemal Kapetanovic,, Zenica i njegovi rezultati su dostupni tek nekoliko mjeseci nakon obrade.

Prema mjerenjima ovog instituta, tokom 2014. godine bilo je 252 dana prekoracenja SO2 sto je povecanje u odnosu na 2011. godinu kada je bilo 179, 2012. godine 194 i 2014. godine 173 prekoracenja.

KANCEROGENE CESTICE LEBDE ZENICOM ?!

Pored SO2, gradjani Zenice imaju problema i sa kancerogenim organskim polutantima i koji nastaju kao nusprodukt metalurske proizvodnje, ali podataka o tim mjerenjima nema, jer drugi monitoring sistem na web adresi monitoring.zenica.ba nije ispravan. Mjerni uredjaji nisu kolabrisani, a gradske vlasti nisu produzile ugovor o odrzavanju s isporuciocem opreme, tako da jedan dio mjerne opreme ne radi, a drugi ne pokazuje validne podatke.

ODGOVOR NA UPIT

Do zakljucenja ovog clanka dobili smo odgovor na upit koji smo poslali u kantonalno tuzilastvo Zenica u kojem pise:

,,U skladu sa Vasim upitom dostavljamo sljedece informacije, koordinacija mjesnih zajednica 20.08.2015. godine podnijela je krivicnu prijavu protiv nepoznatih pravnih subjekata i nepoznatih lica, a vezano za zagadjenje zraka u Zenici. Udruzenje ,,Eko Forum“ Zenica podnio je krivicnu prijavu protiv drustva ,,A.M“ d.o.o. Zenica i dva odgovorna lica, dana 25.08.2015. godine zbog krivicnog djela iz clana 387. Kaznenog zakona Federacije BiH“

Do zakljucenja ovog clanka odgovore na upite nismo dobili iz Federalne inspekcije i ministarstva turizma i okolisa.

By Boro Dukić
asinfo.info



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno