Info

U vodama svijeta biće više plastike nego riba

U vodama svijeta do 2050. biće više plastike nego riba
U vodama svijeta do 2050. biće više plastike nego riba
Podijeli ovu vijest:

U vodama svijeta biće više plastike nego riba- – Kako piše britanski “The Guardian”, proizvodnja plastike u svijetu povećala se za deset puta od 1964. godine dostižući 311 miliona tona samo u 2014. godini.

Prema izvještaju Fondacije Ellen MacArthur objavljenom jučer na Svjetskom ekonomskom forumu u vodama širom svijeta do 2050. godine bit će više plastike nego riba, prenosi Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE I:   Zemljotres jačine 4,8 po Richteru uzdrmao Hercegovinu, osjetio se i u Zenici

Kako piše britanski “The Guardian”, proizvodnja plastike u svijetu povećala se za deset puta od 1964. godine dostižući 311 miliona tona samo u 2014. godini. Očekuje se kako će se proizvodnja plastike udvostručiti u narednih 20 godina i učetvorostručiti do 2050. godine.

Bez obzira na sve veću potražnju, samo pet posto od ukupnog broja plastike se reciklira, 40 posto završiti na deponijama, dok trećina završi u okeanima.

PROČITAJTE I:   FHMZBiH: Najtopliji juni od početka službenih mjerenja

U izvještaju se navodi da svake minute najmanje osam tona plastike završi u okeanu. Odbačena plastika se donekle razgrađuje, posebno u toplijim vodama, čime se ujedno oslobađaju otovne hemikalije. Njih probavljaju ribe koje kasnije love i jedu ljudi.

6yka.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno