Kultura

U utorak ponovo na sceni BNP-a predstava „Siročad“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nagrađivana predstava „Siročad“ nastala prema tekstu Denissa Kellyja, u režiji Ivana Plazibata i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti izvedena u utorak, 12. marta u 20 sati na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Prema riječima Nedžme Čizmo „Predstavu Siročad, koju smo na osnovi istoimenog dramskog teksta inscenirali u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, žanrovski bismo mogli odrediti kao triler. Naime, napeta priča i radnja komada potiču pažnju gleodaoca do te mjere da ga sve vrijeme „drže“  intelektualno i emotivno involviranog u iščekivanje razrješenja. To, naravno, ni u kojem slučaju, nije svrha samo sebi – predstava ima snažnu poruku i prezentira društvenu refleksiju na tematiku kojom se bavi. Istovremeno, ona postavlja i pokušava odgovoriti na ova (i slična) pitanja: da li je porodica zaista osnovna ćelija društva? Da li je neophodno štititi je, čak i ako je „teško bolesna“? Primjera radi, navest ćemo jednu repliku iz komada. Helen: (…) Ili imaš ili nemaš porodicu, ili zaštiti ili nemoj. (…) Ovaj komad, dakle, propituje da li je porodica precijenjena kategorija, manipulacija koja bi zavarala i najboljeg čovjeka na svijetu i pretvorila ga u čudovište… Ima li porodica zaista moć i značaj koji joj se obično pripisuju?“

U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković. Scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić. Kompozitor predstave je Petar Bilbija, a izbor muzike potpisuje Ivan Plazibat. Lekturu potpisuje Merima Handanović, a inspicijent u predstavi je Abidin Čolaković.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno