Kultura

U BNP-u Zenica počeo projekat „The Sexual Theatre (Feminističko čitanje klasika)“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas, 8. marta u 10 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je zvanično počeo projekat „The Sexual Theatre (Feminističko čitanje klasika)“, čiji je nositelj Bosansko narodno pozorište Zenica, a koji je podržala Kreativna Evropa.

Pozdravnim riječima, projekat je otvorio direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Miroljub Mijatović koji je gostujućim umjetnicima poželio dobrodošlicu u Zeničko pozorište, ali i u Bosnu i Hercegovinu, te je izrazio sreću i zadovoljstvo jer je upravo Zenička pozorišna kuća domaćin i nosilac velikog projekta Kreativne Evrope. Nada se da će ovim projektom Bosansko narodno pozorište Zenica ostati na tragu onoga što i jeste već decenijama, a to je angažirano pozorište koje razvija kritičko mišljenje.

Zvaničnom početku projekta je prisustvovala i Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti. Kako je kazala Mujkanović, zadovoljstvo je ugostiti umjetnike u Zenici i u njenom Nacionalnom teatru, te je velika čast što je upravo Bosansko narodno pozoršte Zenica nosilac ovog velikog projekta koji okuplja umjetnike širom svijeta. Apsolutno ne sumnja da će umjetnici iz Crne Gore, Francuske i Portugala biti zadovoljni sa onim što će vidjeti, ali i uraditi sa domaćim umjetnicima u našoj reprezentativnoj teatarskoj ustanovi.

Ovo je prvi projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u Bosni i Hercegovini, a koji je podržala Evropska unija. Projekat je započeo u januaru 2024. godine i završit će u decembru 2025. godine, a partneri projekta su: Teatar Circo Braga iz Portugala, Grad teatar Budva iz Crne Gore i Univerzitet Paul-Valery Montellier iz Francuske.

Cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika. Projekat obuhvata šesnaest aktivnosti koje će biti realizovane, a kao rezultati projekta će nastati četiri nova pozorišna festivala i četiri nova dramska teksta, kao i četiri nove predstave.

Planirano je da predstave igraju u sve četiri partnerske zemlje u okviru četiri festivala, a za kraj će biti publicirana i knjiga koja će objediniti sve ciljeve i rezultate ovog projekta.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno