Info

U Tešnju, Zenici i Zavidovićima održan seminar za imame “Međuimamski odnosi i poštivanje institucija i autoriteta”

U Tešnju, Zenici i Zavidovićima održan seminar za imame “Međuimamski odnosi i poštivanje institucija i autoriteta” – U periodu od 4. do 13. decembra 2018. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Tešnju, Zenici i Zavidovićima realiziran je deveti ciklus stručnih seminara za imame Muftiluka zeničkog, na kojima su predavači bili muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović i glavni imami medžlisa IZ Žepče Zavidovići i Maglaj Džafer ef. Gračić, Izet ef. Čamdžić i Nevres ef. Hodžić.

Seminarima u Tešnju, Zenici i Zavidovićima nastavljena je realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, u okviru kojeg su u 2016, 2017. i 2018. godini organizirani stručni seminari za imame na kojima su predavači bili eminentni stručnjaci iz različitih oblasti.

Nakon uvodnih riječi glavnih imama mr. Fuad ef. Omerbašića, mr. Jakub ef. Salkice, Izet ef. Čamdžića i moderatora seminara Edin ef. Kavazovića, predavači su predstavili teme: ”Zašto govorite ono što ne radite (Saf 2)”, ”Međuimamski odnosi, poštivanje autoriteta” i ”Misija i profesija”.

Džafer ef. Gračić predstavljajući temu ”Zašto govorite ono što ne radite (Saf 2)”, između ostaloga, istakao je: ”Vrijeme, stanje duha, aktuelnosti u našoj Zajednici, kriza autoriteta, posebice kriza imamskog autoriteta, svima nam nalaže da se iznova pozabavimo ovom temom, tim prije što svi, ali baš svi sanjamo o promjenama stanja na bolje, a promjene uvijek počinju od sebe a nikako od drugog i to je nepromjenljivi Allahov zakon. Ustvari, nužno je nešto otvoreno kazati i to na način da mi sebi kažemo o sebi – „Reci sebi pa onda ljudima“, nešto kao, da stanemo pred ogledalo, pa da se ogledamo”.

Izet ef. Čamdžić govorio je o međuimamskim odnosima i poštivanju autoriteta. U svom izlaganju apostrofirao je: ”Polje na kojem se najbolje iščitava naš odgoj, naša spremnost na žrtvu, naše uvjerenje da nagrada tek slijedi i da nije sadržana u plaći dunjalučkoj je u našim međuimamskim odnosima. Mi učimo ljude da su vjernici braća, mi imami smo, osim braća po vjeri, po šehadetu i ubjeđenju, braća i po obavezama i po cilju kojem stremimo. Imami se vole FILLAHI – Allaha radi i potpomažu se i sarađuju radi zajedničkog uspjeha, radi Zajednice koja je, vjerujem, svakome od nas važnija od nas samih. Imami uče jedni od drugih. Allah dž.š., je blagodati Svoje rasporedio i nekima od nas dao da bude dobar u jednom, a nekima u drugom segmentu našega djelovanja. Među nama ima izuzetnih muallima, vaiza, izvrsnih organizatora, i tako smo kao i u svakodnevnom životu, tako i u našem „poslu“ upućeni jedni na druge, upućeni i pozvani da jedni od drugih učimo i da se radujemo uspjehu drugom kao svom vlastitom, jer kome to prije nas treba Zajednica biti ispred samih nas?”

Nevres ef. Hodžić predstavio je temu ”Misija i profesija”, između ostaloga, ističući: ”Biti imam misija je koja podrazumijeva odgovornost spram obaveza koje smo preuzeli. Misiju karakterizira posvećenost, emocije, upornost, žrtvovanje, davanje… Imam koji svoj imamski angažman smatra misijom nikada ne posustaje. On radi i više od onoga na što ga ugovor o poslu obavezuje. Imam se druži sa džematlijama, podučava ih, savjetuje ih, bodri ih, tješi ih. On je imam i u džamiji, i u džematu, i izvan džemata, i na godišnjem odmoru… Imam se ponaša imamski svugdje. Njegov privatni život se ne može jasno odvojiti od službenog. U stvari, čitav njegov život je služba. I dok šeta gradom, i kad pije kahvu, i na utakmici imam je uvijek svjestan da je imam. Ni jedan ugovor o radu ne može nabrojati ono što savjestan imam zapravo radi. Ni u jednom ugovoru o radu se ne navodi da se imam treba obradovati kada zatekne punu mektepsku učionicu djece. Ni u jednom ugovoru ne stoji da imam mora osjetiti tugu kada vidi svoje džematlije da griješe. Imama će ljubav prema imamskom pozivu i misiji navesti da osjeti ove emocije”.

Na kraju, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović zahvalio se predavačima na izloženim temama i imamima na aktivnom učešću u realiziranju seminara, ističući da su u radu imama, između ostalog, važni odgovornost, povjerenje, strpljivost, istrajnost, otvorenost, sloboda i cjeloživotna doedukacija. Također, muftija je naglasio da imami u svojim stavovima ne smiju biti isključivi, te da od našeg odnosa prema institucionalnom djelovanju uveliko zavisi uspjeh naše misije. Posebno je muftija ukazao imamima na važnost čuvanja porodice i džemata, kao i poštivanja autoriteta.

Nakon seminara u Zavidovićima, muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović, u pratnji glavnih imama medžlisa IZ Zavidovići, Žepče i Maglaj, posjetio je novu džamiju u džematu Krivaja-Brezik, čije je proklanjavanje planirano 28. decembra, a svečano otvorenje naredne godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem