Kultura

U subotu uokviru MKM „Zeničko proljeće“ koncert pod nazivom „Duša naša balkanska“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu 30.03.2019. godine sa početkom u 19:30h u okviru MKM “Zeničko proljeće” na velikoj sceni BNP bit će upriličen koncert pod nazivom “Duša naša balkanska”.

Cjelovečernji koncert tradicionalne narodne muzike izvest će članovi KUD- Abrašević iz Šapca i ansambl “Tandrčak” koji je od svog osnivanja odrzao je veliki broj nastupa na raznim manifestacijama u Šapcu i širom Srbije, kojom prilikom je izvedeno oko 120 pjesama koje su pohranjene u fonoteci Radio Beograda kao trajni snimci što samo po sebi govori o kvalitetu repertoara.

Ansambl na svojim nastupima izvodi isključivo izvorne, tradicionalne pjesme , kao i one komponovane u novije vrijeme, ali komponovane tako da u svakom pogledu muzikom i tekstom doprinose očuvanju najljepše tradicije srpske narodne muzike, kako srpske tako i njima bliskih naroda u okruzenju. Pored pjesma i kola iz Srbije izveli su i veliki broj pjesma iz Makedonije, Crne Gore, naravno i iz Bosne gdje je naročit akcenat dat na nenadmasnu bosansku gradsku pjesmu , sevdalinku.

Pjesme i kola se izvode isključivo na akustičnim instrumentima. Naročitu pažnju poklanjaju duetima (ženski , muški , mješoviti ) što je sve manje zastupljeno u narodnoj muzici.

Osnovna ideja ansambla je da sačuva od zaborava najljepše narodne pjesme , a naročito da mladim naraštajima ukaže na kvalitet i kulturu narodne muzike.

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate ovaj događaj.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno