Kultura

U subotu premijera predstave za djecu „Ptica od pijeska“ u okviru manifestacije Noć teatra BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Ptica od pijeska“ autora Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i povodom nastupajuće Noći teatra kojom koordinira Bosansko narodno pozorište Zenica, u ovoj pozorišnoj Kući je danas upriličena konferenciju za medije.

Povodom premijerne izvedbe predstave „Ptica od pijeska“ govorili su: rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Ermina Nišić, autor dramskog teksta Benjamin Bajramović, rediteljica Ajla Bešić i članovi ansambla: Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

Kako je istakla rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Ermina Nišić, u pitanju je 759. premijerna izvedba ovog Pozorišta. Sama predstava priča o ljubavi koja nam je svima jako važna, a Dječija, omladinska i lutkarska scena je oduvijek rado dijeli sa svojom publikom. Živimo u vremenu tehnologije u kojem se daje jako malo prostora za odgoj djece, a knjiga i pozorišna predstava za djecu su jako važan segment današnjeg odgoja. Jako je važno naučiti djecu da nauče da vole pozorište.

Prema riječima autora dramskog teksta Benjamina Bajranovića, ovo je njegov prvi tekst napisan i postavljen na scenu, a namijenjen za djecu. Sa spisateljske strane, dramski tekst za djecu je veoma uzbudljiv, a s druge strane postoji posebna odgovornost jer će sa tom predstavom u konačnici biti suočena djeca koja su zasigurno najiskrenija i najokrutnija publika. Tekst je autoru pružio slobodu da zakorači u svijet mašte i fantastike, te ovu bajkovitu priču prenese i najmlađoj publici.

Rediteljica predstave Ajla Bešić je izjavila da je u ovom slučaju najvažnija tema kojom se bavi predstava „Ptica od pijeska“, a to je ljubav, prijateljstvo i odnosi među porodicom i ljudima. Tekst otvoreno govori o važnim  stvarima, bez umotavanja u šareni papir, što je zapravo pravi način kada je u pitanju  razgovaranje sa djecom. Veliki izazov bio je kreirati likove poput Zrake sunca u tegli i Ptice od pijeska, ali je ipak bilo dovoljno prostora za  igru i rad na vizuelnoj atraktivnosti koja će sigurno biti zanimljiva za djecu.

Glumac iz ansambla predstave Siniša Vidović, koji igra glavnu ulogu, dječaka Silvana, kazao je da je to dječak od sedam ili osam godina koji živi u savremenom modernom društvu, kakvo je i naše danas, a temelji se na materijalnim vrijednostima. Njegovi roditelji njemu ne mogu priuštiti skupe stvari i igračke, što njega čini jako tužnim i ljutim. Silvan zato odlazi na putovanje sa svojim najboljim prijateljem, plišanom igračkom. Otkriva nove svjetove, upoznaje nove likove i njegov cilj je da dođe do Ptice od pijeska koja ispunjava želje, a njegova je ta da ima roditelje koji mu kupuju skupe igračke.

U predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža. Premijerna izvedba ove predstave je zakazana za subotu, 18. novembar u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Povodom nastupajuće manifestacije Evropska noć teatra – Noć teatra BiH govorili su: koordinatorica manifestacije Noć teatra BiH Merima Handanović i izvršni producent manifestacije Noć teatra BiH Denis Krdžalić.

Koordinatorica Noći teatra BiH Merima Handanović je istakla da ove godine Noć teatra okuplja dvadeset učesnika iz petnaest bh. gradova sa čak dvadeset i osam programskih sadržaja. Gradovi koji će se u našoj zemlji priključiti ovogodišnjoj Noći teatra su: Zenica, Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banjaluka, Kakanj, Živinice, Tešanj, Gradiška, Bugojno, Vareš, Trebinje, Laktaši i Maglaj. I ove godine, primat programa preuzimaju pozorišne predstave kojih će biti izvedeno čak devetnaest od kojih je pet premijernih izvedbi, zatim tri koncerta, tri online pozorišno-dokumentarne izložbe, tri radionice za djecu i jedna izložba. Cilj Noći teatra je da se pokaže pozorište iz druge vizure, odnosno da se u jednom danu otvore pozorišne i kulturne ustanove i da se slavi pozorišna umjetnost. Pored toga, cilj je i da se pokaže da teatarska umjetnost nije nužno samo profesionalna teatarska djelatnost, nego da se pruži prilika i amaterskim pozorištima, centrima za kulturu, bibliotekama i muzejima da učestvuju u ovoj velikoj mreži Noći teatra. Ove godine 18. novembra evropskoj mreži Noći teatra su se pridružile zemlje: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Austrija i Bugarska.

Prema riječima izvršnog producenta Denisa Krdžalića ove godine je urađen statistički presjek posljednjih deset godina Noći teatra u BiH, od 2012. do 2022. godine. Primjećeno je da, uprkos različitim izazovima koje je imala ova manifestacija, a koje su društvene prirode, ekonomske prirode, uz to i pandemija, nisu značajnije uticali na Noć teatra u BiH, odnosno broj programa ostaje manje-više stabilan. Centralna manifestacija Noći teatra BiH će biti u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica gdje će u 11 sati biti upriličena premijerna izvedba predstave „Ptica od pijeska“ autora Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U 13 sati će biti upriličen koncert „Mlade nade“ ansambla violončela Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u 20 sati će biti izvedena predstava „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Povodom Noći teatra BiH izvedbu predstave „Tri dana“ Zeničko pozorište poklanja besplatno penzionerima i penzionerkama.

ZENICA

Bosansko narodno pozorište Zenica / Trg Bosne i Hercegovine 3

11.00 B. Bajramović: PTICA OD PIJESKA, red. A. Bešić, PREMIJERNA IZVEDBA

13.00 MLADE NADE, koncert ansambla violončela (Kamerni simfonijski orkestar Zenica & Bosansko narodno pozorište Zenica)

20.00 R. Sikora: TRI DANA, red. T. Miletić-Oručević

 

SARAJEVO

Narodno pozorište Sarajevo / Obala Kulina bana 9

19.30 D. Marunović: HASANAGINICE, red. D. Marunović

Sarajevski ratni teatar – SARTR Sarajevo / Gabelina16

19.00 I. Erkenj: TOTOVI, red. A. Urban (izvedba u okviru Desiree festivala Subotica, Srbija)

 

TUZLA

Narodno pozorište Tuzla / Pozorišna 4

19.30 D. Karajić: LUTNJA I BAROKNA GITARA, koncert (u okviru Festivala Guitar Fest Tuzla)

20.30 A. Baranov: ROMANTIČNA GITARA, koncert (u okviru Festivala Guitar Fest Tuzla)

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla / Mije Keroševića Guje 3

19.00 M. Grgić: NE DAJ SE, NJOFRA, red. Ž. Duvnjak (gostovanje Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba)

Akademija dramskih umjetnosti Tuzla / Armije Bosne i  Hercegovine b.b.

  1. Vukadinović: JEDINSTVO RAZLIČITOSTI POZORIŠNO-KAZALIŠNIH SUSRETA U NOĆI TEATRA – Online pozorišno-dokumentarna izložba (dostupna na Youtube kanalu BNP Zenica)
  2. Vukadinović, D. Krdžalić: SPECIFIČNOSTI NOVE DIMENZIJE EUROPEAN THEATRE NIGHT U NOĆI TEATRA – Online pozorišno-dokumentarna izložba (dostupna na Youtube kanalu BNP Zenica)
  3. Vukadinović: SCENSKI ANGAŽMAN MUSTAFE NADAREVIĆA NA POZORNICI NOĆI TEATRA – Online pozorišno-dokumentarna izložba (dostupna na Youtube kanalu BNP Zenica)

 

MOSTAR

Narodno pozorište u Mostaru / Brkića 2

20.00 V. Đurđević: NE IGRAJ NA ENGLEZE, red. E. Spahić

Lutkarsko kazalište Mostar / Trg hrvatskih velikana bb

11.00 J. Wilkowski: TVRDOGLAVKO, red. E. Majeron

Mostarski teatar mladih Mostar / Maršala Tita 128

19.30 po motivima H. Ibzenove „Nore“: LUTKINA KUĆA, red. S. Đulić, PREMIJERNA IZVEDBA

 

BANJA LUKA

Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka / Kralja Petra I Karađorđevića 78

20.00 V. Šekspir: ROMEO I JULIJA, red. S. Petrović

 

KAKANJ

Kulturno-sportski centar Kakanj – Dramski studio / Šehida br. 5

16.00 D. Radović: KAPETAN DŽON PIPLFOKS, red. M. Bajramović; PREMIJERNA IZVEDBA

19.30 po motivima V. Šekspirove „Oluje“: RUŽNO VRIJEME, red. M. Bajramović; PREMIJERNA IZVEDBA

 

ILIDŽA

Sedma osnovna škola Ilidža – Blažuj / Blažuj 118

18.00 H. Neradin: NIČIJI PROBLEM, red. H. Neradin, PREMIJERNA IZVEDBA

 

ŽIVINICE

Bosanski kulturni centar Živinice / Alije Izetbegovića 42

19.30 T. Filipović: SEX I GLAD, red. M. Kovač

 

TEŠANJ

Bosansko pozorište Tešanj / Ul. 1. Marta br. 2

19.00 B. Čopić: JEŽEVA KUĆICA, red. N. Halilović

 

GRADIŠKA

Gradsko pozorište Gradiška / Mladena Stojanovića 1

19.00 Izložba DRAŠKO VIDOVIĆ

20.00 V. Blanić: KROZ ŽIVOT SA VELJOM, red. S. Perišić

 

 

BUGOJNO

Dječije pozorište Eko Art  Bugojno / Nugle II bb

18.00 Kolektiv: IZA EKRANA, red. Kolektiv

 

VAREŠ

Centar za kulturu  i edukaciju Vareš / Put mira 49

20.00 O. Hodžić: NA LICU MJESTA, red. O. Hodžić

 

TREBINJE

Gradsko pozorište Kulturnog centra Trebinje / Trg palih boraca 1

18.00 UPOZNAJTE TEATAR IZA ČETVRTOG ZIDA (učesnici sa glumcima prolaze kroz proces nastanka jedne pozorišne predstave)

20.00 UPOZNAJTE TEATAR IZA ČETVRTOG ZIDA (učesnici sa glumcima prolaze kroz proces nastanka jedne pozorišne predstave)

 

LAKTAŠI

Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši – Dramski studio Daske / Karađorđeva 58

20.00 V. Alen: SEX, LAŽI I DIVLJE GUSKE, red. O. Todorović

 

MAGLAJ

Opća biblioteka Maglaj / S. Omerović 2

19.00 ČITANJE DRAMSKIH TEKSTOVA EDHEMA MULABDIĆA

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno