Kultura

FOTO: U KŠC-u „Sv. Pavao“ otvorena izložba o vizualnom identitetu škole

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru obilježavanja „Mjeseca knjige“ u školskoj galeriji „Paulus“ zeničkoga Katoličkog školskog centra otvorena je, danas, 15. novembra, izložba „Otkrij vizualni identitet škole“ afirmiranog mladog umjetnika Zdravka Cvjetkovića.
¸
Na izložbi je predstavljen vizualni identitet škole i raniji Zdravkovi radovi koje je šira publika mogla vidjeti u izložbama Svi naši Zmajevi i Maskote.

Na otvorenju su najprije nastupile učenice Gimnazije Nejira Fazlić i Džena Sačak, koje su odsvirale himnu Sustava katoličkih škola za Europu. Tokom svečanosti, koja je zamišljena i kao sat likovne umjetnosti za gimnazijalce KŠC-a, prisutnima su se obratili ravnatelj Centra vlč. Vlatko Rosić i sam umjetnik Zdravko Cvjetković.

Ravnatelj je pozdravio prisutne, te zahvalio knjižničarki Dariji Gelić na ideji i organizaciji izložbe, kao i umjetniku na uspješno urađenom poslu.

Autor Cvjetković je govorio o karakter dizajnu i stripu, a na poseban način je objasnio što je želio postići ilustracijom škole. „Gledajući ovu školu na fotografijama iz zraka mi se učinilo kao da su krovovi poput otvorene knjige, ne znam je li to bila zamisao arhitekte ili je slučajno izašlo tako, ali mi se učinilo zanimljivim taj moment uvrstiti u ovu ilustraciju škole kao odgojno-obrazovne ustanove“, istaknuo je mladi umjetnik u svom obraćanju.

Inače, saradnja zeničkoga KŠC-a Sv. Pavao s ovim akademskim umjetnikom, na poticaj knjižničarke škole Darije Gelić, ogledala se najprije u tome što je Zdravko Cvjetković angažiran napraviti ilustraciju škole na malo razigraniji način.

Zamišljeno je da taj rad obuhvaća već postojeće elemente zgrade i prepoznatljivih elemenata, kao i prostorni kontekst u kojem se škola nalazi: crkvu Sv. Ilije, stadion Bilino polje i zgradu Lamele.

Osim izrade reprodukcija, cilj je bio tu ilustraciju škole moći prenositi na razne promotivne materijale poput rokovnika, kalendara, šalica, hemijskih olovki itd. koji bi se onda dijelili prijateljima Centra i nagrađenim učenicima.

Izložba za učenike i zainteresirane posjetitelje ostaje otvorena sljedeće tri sedmice.

KŠC Zenica/KT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno