Info

U srijedu uvečer stiže osvježenje, meteorolog otkrio kakvi će biti august i septembar

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog ekstremno visokih temperatura u Bosni i Hercegovini, koje će se u narednim danima kretati od 34 do 40 stepeni Celzijusa, na snazi je crveno upozorenje koje će trajati do 19. jula.

Najveći rizici su od 12 do 18 sati, pa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda građane upozoravaju da u tom periodu dana, zbog visokog rizika po zdravlje, ne izlaze vani ako ne moraju.

Kratkoročno osvježenje, u vidu lokalnih pljuskova, što će za nekoliko stepeni sniziti temperaturu zraka, stiže u srijedu uvečer, kaže Bakir Krajinović, meteorolog.

Prema njegovim riječima, minimalne temperature od srijede uvečer bit će dosta ugodnije za spavanje, ali će one i od 19. jula i dalje biti dosta visoke.

– I od sredine sedmice temperature u Bosni će se kretati od 28 do 32, u Hercegovini od 34 do 38 stepeni Celzijusa. Takve vrijednosti temperatura zraka i dalje će biti prijetnja za zdravlje stanovništva, pa treba biti oprezan – dodaje Krajinović.

Vruće jeste, ali treba naglasiti da trenutne temperature nisu ni blizu rekordnih.

– Najviša koja je ikada izmjerena na našim prostorima je 46,2 stepena Celzijusa i izmjerena je u Mostaru 1901. godine. Klimatološki gledano, nije ovo ništa neuobičajno, meteorološki neočekivano. Važno je pratiti upozorenja i meteorologa i ljekara i pridržavati se preporuka – dodaje Krajinović.

Prema dugoročnim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kraj jula donijet će nešto niže temperature nego one kojima trenutno svjedočimo.

I august će biti pravi ljetni mjesec, a za one koji će na godišnji odmor u septembru, informacija da će i deveti mjesec obilježiti lijepo, toplo vrijeme.

– Tokom augusta temperature će biti i iznad prosjeka. Na sjeveru odstupanja će biti i najviša od tri do četiri, a na jugu od jedan do dva stepena Celzijusa u odnosu na višegodišnje prosjeke. Tokom septembra odstupanja će biti nešto niža, pa na jugu će temperature biti u granicama prosječnih ili stepen iznad, a na sjeveru dva do tri stepena iznad prosjeka. Septembar će biti topliji od prosjeka sa nešto manje padavina u odnosu na klimatološke normale za taj mjesec. Posebno se pozitivno odstupanje odnosi na početak mjeseca kada su i klimatološki pokazatelji na strani svih onih koji planiraju odmor u tom periodu – kazao je Krajinović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno