Info

U septembru prvi Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U septembru prvi Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival – AJB DOC ima za cilj afirmaciju autora i filmova koji se bave društvenim fenomenima s fokusom na univerzalne ljudske vrijednosti.

Al Jazeera Balkans objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na prvom Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivalu, AJB DOC, koji će se održati u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018.

AJB DOC, kao rezultat dugogodišnjeg iskustva televizije Al Jazeere Balkans u radu s produkcijom, akvizicijom i emitovanjem dokumentarnih filmova, ima za cilj afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti, s posebnim naglaskom na filmove namijenjene televizijskom emitovanju.

Od prispjelih prijava za zvaničnu takmičarsku selekciju AJB DOC-a bit će odabrano 15 dokumentarnih filmova, dok će u netakmičarskoj selekciji, “Last Minute Cinema”, biti prikazano pet filmova koji su imali zapažen uspjeh na afirmisanim regionalnim i evropskim festivalima.

Prvi rok za prijavu je 10. maj 2018, a drugi krug prijava bit će završen 30. maja 2018.

Na sajtu www.ajbdoc.ba mogu se naći svi detalji vezani za prijave i uvjete. Jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca, s minimalnim trajanjem 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Prijaviti se mogu produkcije i autori bez ograničenja zemlje porijekla.

Tri nagrade
Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC-a bit će predstavljena u augustu 2018.

AJB DOC na prvom izdanju dodijelit će tri nagrade. Međunarodni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije festivala i dodijeliti “AJB Main Award”, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za Nagradu publike.

Svi filmovi predstavljeni u programu AJB DOC-a bit će razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

U okviru AJB DOC-a i u saradnji s Al Jazeera Media Institutom bit će organizovan i višednevni trening za mlade autore, predstavnike nezavisnih produkcijskih kuća i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici. Cilj treninga jest unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i poticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi za Al Jazeera Media Network, kao i za druge TV-kuće.

Izvor: Al JazeeraStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno