Info

U prvoj sedmici marta nestabilno i toplo, u drugoj sedmici stabilizacija vremena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekli februar i klimatološka zima su u većini područja Bosne i Hercegovine bili najtopliji od početka službenih mjerenja. Ni prvih sedam dana marta po pitanju temperature zraka neće biti u skladu s kalendarom – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Tople zračne mase sa sjevera Afrike i dalje će uvjetovati nestabilno, ali i dalje iznadprosječno toplo vrijeme. Nebo će biti uglavnom prekriveno oblacima, koji će usloviti kišu ili kraći lokalni pljusak. Više kiše očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje.

Minimalne temperature zraka varirat će između 4 i 9 stepeni u Bosni, na jugu Hercegovine do 11 stepeni. Najviše dnevne temperature u Bosni između 10 i 16, na jugu zemlje do 18 stepeni.

Od četvrtka, 7. marta prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. Više sunčanih sati izgledno je na jugu zemlje. Temperature zraka će biti u laganom padu, ali i dalje više od prosjeka. Jutarnji mrazevi mogući su samo u višim područjima i u kotlinama centralne Bosne.

Pred sami kraj prognoznog perioda (od 12. marta), prema raspoloživim sinoptičkim materijalima, moguće je novo naoblačenje s kišom. Pojava snijega na visokim planinama nije isključena.

Jutarnja temperatura između -1 i 4 stepena u Bosni, na jugu zemlje do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 4 do 10, u Hercegovini do 12 stepeni, navodi se u prognozi vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za narednih 15 dana.

Navodi se da je protekla zima (1. decembar – 29. februara) na najvećem dijelu Bosne i Hercegovine bio najtoplija zima od početka službenih mjerenja.

– Zadnji put ovako topla zima bila je u period 2013/2014. godine. Količine padavina bile su u granicama ili nešto iznad prosjeka. Iako se radi o zimskom periodu većina padavina bila je u obliku kiše – navode iz FHMZBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno