Zenica

U posjeti Upravi policije MUP-a ZDK boravila delegacija Misije OSCE u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas, 07.03.2024. godine, u zvaničnoj posjeti Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, boravila je delegacija Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, koje je primio i ugostio Policijski komesar Gazić Admir.

U uvodnom dijelu sastanka komesar Gazić se zahvalio delegaciji Misije OSCE u BiH na zvaničnoj posjeti, te istakao značaj podrške i pomoći koju misija pruža tokom proteklih godina policijskim strukturama Zeničko-dobojskog kantona sa ciljem profesionalizacije i unapređenja njihovog postupanja u smislu demokratizacije, načela i procedura koje se primjenjuju u skladu sa primjenom policijskih ovlasti i zakonskih ovlaštenja.

Takođe, komesar Gazić je u svom izlaganju spomenuo jedan od vidova podrške Misije OSCE u BiH, jučerašnju obuku policijskih službenika na temu novo usvojenih Zakona o javnim priredbama i mirnom okupljanju građana koji su krajem prošle godine usvojeni u Zeničko-dobojskom kantonu i čija primjena će znatno unaprijediti i profesionalizirati postupanje policijskih službenika Zeničko-dobojskog kantona u kontekstu pitanja mirnog okupljanja građana i poštivanja prava u skladu sa demokratskim standardima i procedurama, gdje će se svim građanima na sve načine omogućiti  javno okupljanje, ispoljavanje mišljenja i stavova, naravno ukoliko se ne radi o okupljanju kojim  se poziva na nasilje ili se time odražava govor mržnje.

U tom smislu je takođe naglasio da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sigurno ozbiljan strateški partner i da Misija OSCE u BiH može računati na ovu policijsku agenciju kao ozbiljnog sagovornika u svim projektima i aktivnostima koji bi se primjenjivali u narednom periodu, a koji bi u konačnici imali za cilj unapređenje profesionalizacije policijskih strukutra u Zeničko-dobojskom kantonu.

Predstavnici Misije OSCE u BiH su takođe izrazili zadovoljstvo svim zajedničkim aktivnostima koje su poduzimane u kontekstu primjene novo usvojenih zakona i u pogledu jučerašnje obuke koja je sprovedena na zadovoljstvo obje strane i koja će sigurno unaprijediti implementaciju novo usvojenih zakona koji su vrlo bitni kada je u pitanju mirno okupljanje i održavanje javnih priredbi .

U završnom dijelu sastanku su dogovoreni i definisani određeni modaliteti u pogledu unapređenja buduće saradnje sa ciljem pružanja podrške i pomoći Miscije OSCE policijskim strukturama u Zeničko-dobojskom kantonu.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno