Zenica

KPZ ZENICA: Prekršen Zakon o javnim nabavkama, poništen postupak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ured za razmatranje žalbi poništio je postupak javne nabavke Usluge izrade projektne dokumentacije koju je provodio Kazneno popravi zavod Zenica. Postupak je poništen nakon što je usvojena žalba ponuđača Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke.

Ugovorni organ KPZ Zenica pokrenuo je konkurentskim zahtjevom javnu nabavku Usluge izrade projektne dokumentacije po LOT-ovima 6. decembra prošle godine. Početkom januara izabran je ponuđač Aksa Zenica. Kako je navedeno u žalbi Instituta u Zapisniku o ocjeni ponuda ugovorni organ u tački 3 navodi da je komisija, nakon pitanja jednog od ponuđača, odlučila da ne provodi e-aukciju. Međutim, došlo je do greške i objavljivanja provođenja e-aukcije, što je ugovorni organ pokušao riješiti sa Agencijom za javne nabavke:

– Od istih je dostavljen odgovor da predviđanje e-aukcije nije moguće mijenjati ispravkom obavještenja.  Mišljenja smo da je donesena odluka zasnovana na povredama Zakona o javnim nabavkama. Ugovorni organ je u Obavještenju o nabavci u Odjeljku IV5 – Da li se namjerava koristiti e-aukcija označio „DA“, što znači da ugovorni organ bez provedene e-aukcije nije mogao okončati ovaj postupak javne nabavke. U prilog navedenom govori i činjenica da ugovorni organ nije mogao donijeti pobijanu odluku bez provedene aukcije – navedeno je u žalbi.

U Zapisniku o ocjeni ponuda ugovorni organ navodi da e-aukcija nije održana, pozivajući se na prethodno izjašnjenje Agencije. Žalilac ipak smatra da ovo obrazloženje nema pravno utemeljenje.

Kako ugovorni organ nakon upita o e-aukciji nije dostavio ponuđačima dodatna pojašnjenja, niti je vršio ispravku obavještenja o nabavci na način da bi brisao zakazanu e-aukciju, a na portalu javnih nabavki pored ovog postupka je i dalje bila oznaka da se radi o postupku u kojem će biti provedena e-aukcija, onda je žalilac i postupio prema tom obavještenju o nabavci i ponudio cijenu ponude uz očekivanja provođenja e-aukcije:

– Da je ugovorni organ bio dužan poništiti ovaj postupak javne nabavke ukoliko nije postojala opcija ispravke obavještenja o nabavci, na indirektan način nalazimo i u Zapisniku o ocjeni ponuda gdje ugovorni organ navodi da je i od Agencije za javne nabavke dobio odgovor (koji ponuđačima nije dostavljen) da predviđanje e-aukcije u postupku nije moguće mijenjati ispravkom obavještenja o nabavci.

Interesantno je da je ugovorni organ izjašnjenje na žalbu tražio od izabranog ponuđača! Izabrani ponuđač Aksa navodi da je žalba neosnovana, ali izjašnjenje na žalbene navode trebao je dati ugovorni organ a ne Aksa.

Postupajući po žalbi, Ured je našao da je žalba osnovana.  Navode da je članom 3 Pravilnika o uslovima i načinu korištenja e-aukcije propisano da e-aukcija nije moguća ukoliko su predmet nabavke ugovori o uslugama i ugovori o radovima čiji je predmet intelektualni rad, kao što je projektovanje radova, jer se takve ponude ne mogu rangirati primjenom metoda automatskog elektronskog ocjenjivanja. Zaključuju da je prekršen Zakon o javnim nabavkama kojim je propisano da je ugovorni organ dužan pripremiti tendersku dokumentaciju u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

pratimotendere.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno