Kultura

U petak predstave BNP-a u Zenici i u Sarajevu

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u petak, 10. septembra u 18 sati biti izvedena lutkarska predstava za djecu „Psić boje neba“ autora Nadje Vasileve i Darka Kovačovskog, u režiji Darka Kovačovskog. Predstava je nastala u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima reditelja Kovačovskog, „Psić boje neba“ je „tekst koji govori o tome kako bi se trebalo boriti za svoje mjesto ispod neba. Mali pas koji se rodio plave boje pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od problema. U tekstu ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst naše predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim.“ Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka. U predstavi igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić i Tamara Milićević-Stilić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

Isti dan u 20 sati u Pozorištu mladih Sarajevo, u okviru 9. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva „Juventafest“ bit će izvedena predstava „Most, nastala u režiji Ermine Nišić i Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a Naime, radi se o tekstu Jetona Neziraja koji podsjeća na „Romea i Juliju“, što zbog same simbolike mosta, što zbog borbe da se realizuje ljubav i pomire posvađana sela. U predstavi igraju članice i članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene: Adna Čolić, Ema Duraković, Sara Džanić, Armen Hodžić, Zaim Ibrahimagić, Ana-Marija Jurić, Ajna Kadrić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Lorena Palavra, Amina Salihović, Evhad Sivac, Lajla Šarić. Koreografiju predstave potpisuje Semir Šerić.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama propisanim od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: