Kultura

BNP Zenica: XX festival bh. drame počinje u nedjelju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom zvanične objave Programa XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021, održana je konferencija za medije u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Festival će biti održan od 12. septembra do 20. septembra.

Na konferenciji za medije su govorili: direktor Festivala Miroljub Mijatović i predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić.

Prema riječima direktora Festivala Miroljuba Mijatovića, za XX festivala bosanskohercegovačke drame je priređeno čak dvadeset programa, od čega je osam predstava u okviru Takmičarskog programa, jedna predstava u okviru Pratećeg programa, koja će biti izvedena u čast nagrađenih i jedanaest ostalih sadržaja Pratećeg programa. Selekciju za ovogodišnji Takmičarski program Festivala je izvršila Ljiljana Čekić. Zbog tehničkih elemenata, Festival će biti otvoren u Banjoj Luci u nedjelju, 12. septembra izvedbom predstave „Derviš i smrt“ u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka. Ostale predstave koje će biti izvedena na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru Takmičarskog programa su: „To nikad nigdje nije bilo“ Narodnog pozorišta Sarajevo, „Kreketanje“ u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, „Sedam strahova“  u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, predstava „Nije čovjek ko ne umre“ Pozorišta Prijedor, zatim predstava „Ništa nas ne smije iznenaditi“  u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Festivala MESS,  predstava „Identitluk“ u koprodukciji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar i „Šindlerov lift“ Kamernog tetara 55 Sarajevo. Direktor Mijatović je istakao da su u organizaciji ovogodišnjeg Festivala učestvovali svi radnici i radnice Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predsjednik Organizacionog odbora Festival Hasan Džafić je istakao da će i ovogodišnji Prateći program Festivala biti emitovan putem Youtube kanala BNP Zenica, čime je omogućeno publici da uživa u raznovrsnom i bogatom sadržaju. U okviru Pratećeg programa će biti upriličeno predstavljanje knjige „Narodno pozorište Vrbaske banovine“ autorice Ljiljane Čekić, zatim će biti upriličeno predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja, te predstavljanje monografije „70 godina Pozorišta mladih Sarajevo“. U okviru Pratećeg programa će biti predstavljena i knjiga Lejle Kalamujić „Šake pune oblaka“, te će biti predstavljena knjiga Almira Bašovića „Kalemi i biljezi“. U okviru ovog Programa će publika imati priliku i da pogleda promociju bosanskohercegovačkih dramatičara čiji su dramski tekstovi pobjeđivali na Hartefactovom Konkursu za najbolji savremeni angažirani dramski tekst. Pored toga će biti upriličeno predstavljanje dramskog teksta Benjamina Bajramovića „Bordel Eden“, kao i promocija časopisa Filozofskog fakulteta u Tuzli „DHS – Društvene i humanističke studije“. U okviru Pratećeg programa će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica biti upriličena izložba „Dvadeset plakata za dvadeset Festivala bh. drame“. Posljednjeg dana Festivala, u čast nagrađenih će publika imati priliku pogledati predstavu „Lijevo desno glumac“, autora i reditelja Zijaha Sokolovića.

Predstave u okviru Takmičarskog programa XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. će ocjenjivati tri žirija: Stručni žiri, Novinarski žiri i Žiri publike. Stručni žiri će raditi u sastavu: glumac Vahid Džanković, dramaturginja Asja Krsmanović i reditelj Ivan Plazibat. Novinarski žiri će raditi u sastavu: Draženko Jurišić, Velida Kulenović i Berina Pašalić i Žiri publike u sastavu: Nina Zablocki, Lejla Abazović i Adis Kriko.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno