Zenica

U petak mirni protesti građana “Sačuvajmo Janjićku adu i slapove”

Podijeli ovu vijest:

U petak mirni protesti građana “Sačuvajmo Janjićku adu i slapove”- Na platou ispred Gradske uprave Zenica u petak u 11,30 sati će biti organizirani mirni protesti građana “Sačuvajmo Janjićku adu i slapove”.

Razlog za proteste kako se navodi je taj što je Gradsko vijeće Grada Zenica odbilo građansku inicijativu za stavljanje van snage svojih prethodnih odluka o hidroelektrani Janjići, koja je bila potkrijepljena sa 1.563 potpisa i matičnih brojeva građana.

Također, ističu kako je raspravu o građanskoj inicijativi ovo vijeće uvrstilo tek nakon 55 dana te spriječilo podnosioce inicijative da vijećnicima na sjednici iznesu sve argumente i dokaze da hidroelektrana Janjići ne predstavlja javni interes.

– Pozivamo građane da svojim prisustvom na protestu podrže zahtjeve civilnog društva i to da Gradsko vijeće hitno pristupi izradi detaljnih planskih dokumenata i provođenju dodatnih istraživanja i provjere prirodne očuvanosti kako bi se prostori od ušća Lašve do Janjića planskih uredili i postigla adekvatna zaštita prirodnih vrijednosti unutar njih, kako je to propisano Prostornim planom Grada Zenica 2016.-2036.. Da Gradsko vijeće aktivno učestvuje u postupku izdavanja okolinske dozvole za hidroelektranu Janjići, da organizuje javnu raspravu i da kod dostavljanja svog mišljenja Federalnom ministarstvu uzme u obzir sve negativne aspekte koje će hidroelektrana Janjići imati po okoliš te da se odmah proglasi moratorij na trošenje sredstava iz prijateljskog okruženja s JP Elektroprivreda BiH od 15.08.2019. sa aneksom od 05.03.2021. kako bi se izbjegli negativni finansijski efekti po gradski budžet – navodi se u pozivu.

Autor: RADIO ZENIT

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno