Zenica

FOTO: Obilježavanje Dana šehida i poginulih boraca Grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Obilježavanje Dana šehida i poginulih boraca Grada Zenica- Dana 05.06.2021. godine je bilo obilježavanje ,,Dana šehida i poginulih boraca” Grada Zenica.

Na održanoj Skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“ Grad Zenica 2003. godine utemeljen je Dan šehida i poginulih boraca u našem Gradu.

Za datum Dan šehida i poginulih boraca uzet je dan pogibije prvog šehida u Gradu Zenica rahmetli Arnaut Semir 05.06.1992. godine.

Osim Semira Arnaut na ovaj datum 05.06. poginuli su i naši šehidi Nedžad Sušić, Nijaz Zukan, Senad Ibranović, Sejad Mutapčić i Abdulah Hodžić.

Organizatori prigodnog programa povodom pogibije prvog šehida Grada Zenica rahmetli Arnaut Semira, pod nazivom “Dan šehida i poginulih boraca  Grada Zenica” jeste Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan” Grad Zenica u saradnji sa Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Ne samo ovaj dan, nego svaki dan treba da nam bude dan sjećanja na sve one koji su svoje žvote dali braneći svoju porodicu, čast, i  domovinu .

Datum 05.06. je značajan datum kao vid podsjećanja nas živih na ovo što nikako I nikada ne smjemo dopustiti da padne u zaborav, a to je šehidska krv prolivena, zarad onoga što mi danas imamo.

Prisutnima su se obratili hafiz efendija gospodin Enes Beganovića i predsjednik Organizacije DNRP gospodin Alija Redžić.

Program obilježavanja ,,Dana šehida i poginulih boraca” Grada Zenica je bio:

– u 9:30 sati učenje dove i polaganje cvijeća na spomen obilježju ,,Kameni spavač“:
– prigodno obraćanje pisutnih;
– u 11:00 sati polaganje kamen temeljca za Spomen ploču za šehide babinskog sliva na lokalitetu šehidskog obilježja OŠ ,,Hamza Humo“.
– u 12:00 sati učenje odlomka Kur’ana, fatihe i polaganje cvijeća na spomen Kompleksu u džematu Arnauti, te posjeta mezara rahmetli Semira Arnauta i posjeta majci Muneveri Arnaut.
– Učenje Jasin-šerifa imama Medžlisa Zenica prije podne namaza u svim džematima i dove za šehide.

Sredstva za organizaciju Dana šehida i poginulih boraca Grada Zenica dalo je Ministarstvo za boračka pitanja ZE-DO kantona, te ovom prilikom se zahvaljujemo Ministarstvu za boračka pitanja ZDK.

Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca ,,Zlatni ljiljan” Grada Zenica, Nihada Husejnagić.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno