Zenica

U okviru programa “Škole za 21. vijek” obuka za 53 osnovne škole iz ZDK-a

U okviru programa “Škole za 21. vijek” obuka za 53 osnovne škole iz ZDK-a – Program British Councila – Škole za 21. vijek , čiji je cilj unapređenje osnovnog obrazovanja na zapadnom Balkanu kroz ovladavanje vještinama potrebnih za budućnost, od 21. maja počinje obuke za direktore i 313 nastavnika iz 53 osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu.

Obuke su organizovane u partnerstvu s Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu s potpisanim Memorandumom o razumijevanju.

Program Škole za 21. vijek, koji finansira Vlada Velike Britanije, pruža priliku da milion učenika na zapadnom Balkanu razvije vještine kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja. Tokom tri godine, program će obuhvatiti više od 4.000 škola u regionu, od čega je 565 u Bosni i Hercegovini.

Jedan od ključnih dijelova programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad s učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Nastavnici će imati priliku da se upoznaju o konceptu novih vještina u nastavnoj praksi i njihovoj važnosti za prosperitetnu budućnost današnjih učenika. Osim vještina kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, nastavnici će se upoznati i o metodama razvoja ovih vještina uz praktičnu primjenu kodiranja, koristeći se micro:bit uređajima – džepnim računarima.

Svim školama u Kantonu bit će dodijeljeno ukupno 1.430 tih uređaja koje učenici mogu da koriste za kodiranje i rješavanje svakodnevnih problema u okviru različitih predmeta, najavljeno je iz British Councila.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem