Kultura

U nedjelju na Vranduku 13.Omladinski festival sevdaha „Vranduk 2019“

U nedjelju na Vranduku 13.Omladinski festival sevdaha „Vranduk 2019“ u 21sat – Press Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2019“. U prostorijama Cabaret kluba održana je press konferencija povodom kulturno-zabavne manifestacije XIII Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2019“.
Dane sevdaha na Vranduku najavili su Avdo Ismić, predsjednik Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice i izvršni producent festivala Vranduk 2019, Nusreta Kobić, estradna umjetnica, te Nisvet Abdulović, vođa festivalskog orkestra „Rima bend“ iz Zenice.
Na pressu je istaknuto da je ovo 13. manifestacija Dani sevdaha „Vranduk – Zenica“ i da se održava u organizaciji Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice. Kroz vrandučki festival prošlo je oko 130, uglavnom, mladih izvođača, od kojih su neki sada veoma usješni izvođači sevdalinki (Ibro Bublin, Amna Aganović, Alma Subašić,…)

Centralni dio manifestacije je Omladinski festival sevdaha „Vranduk 2019“ i održava se u nedjelju 21.07.2017. godine od 21,00 sat u tvrđavi Vranduk. Voditelj manifestacije, po jedanaesti put, biće Enver Šadinlija, a izvođače će pratiti orkestar festivala Rima Bend iz Zenice. Ulaz za posjetioce je besplatan.
Za Omladinski festival najavljeno je 9 izvođača i to: Azur Mehmedović (Tuzla), Džejlana Herenda, Suad Prljača i Nedžad Fejzić (Sarajevo), Harun Varupa (Vitez), Esma Sultanić (Konjic), Kenan Aljukić (Lukavac), Sena Habibija (Mostar) i Ašir Mehmedović (Žepče).
U revijalnom dijelu nastupit će Sejo Pitić, doajen pjesme sevdalinke, Nusreta Kobić, zaštitni znak vrandučkog festivala i pjesme sevdalinke, Haris Sefer, te Elmedina Laličić (publika) i Edina Gurda (žiri), prošlogodišnje pobjednice festivala „Vranduk 2018.

Predviđeni program Festivala sevdaha:
-Festival će biti takmičarskog karaktera sa učesnicima mladih, neafirmisanih izvođača pjesme sevdalinke.
-Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja i zahvalnica sponzorima. Biće dodjeljene lente za pobjednike,
Kraljica i Kralj sevdaha.
Dana 20. i 21. 07. 2019 godine od 13,00 sati u Kraljevskom gradu i tvrđavi Vranduk održat će se Omladinski Etno – festival „Vranduk – 2019“, koji će kreirati, uglavnom, mladi.

Dana 27.09. 2019 godine od 19,00 sati , u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, svečani koncert
retrospektiva održane međunarodne manifestacije Dani sevdaha „Vranduk – Zenica 2019“ sa programom:
-svečani koncert – revija ovogodišnjih pobjednika na Festivalu sevdaha „ Vranduk-Zenica 2019“ i specijalni
gost doajen pjesme sevdalinke Nedeljko Bilkić iz Beograda.

-Ovaj festival sevdaha po ocjeni muzičkih stručnjaka, muzikologa i reakciji medija rangiran je među nekoliko najznačajnijih festivala u BiH ovog žanra i manifestacija koja ozbiljno postaje kulturni brend ovog grada, kantona ZDK, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Razlogom visokih umjetničkih i organizacionih ocjena smatramo tri prioritetna cilja:
1.promocija mladih izvođača sevdalinke i pjesme sevdalinke, izuzetno vrijednog, autentičnog bh. kulturnog
nasljeđa.
2.promocija tvrđave Vranduk kao izuzetne turističke destinacije.
3.da festival iznjedri pjesmu u duhu sevdaha, koja će ući u antologiju bh. sevdalinke -, kažu iz Organizacije
ovog tradicionalnog festivala u Vranduku.

Generalni pokrovitelji manifestacije su Grad Zenica, koji pruža finansijsku i svaku drugu podršku za održavanje ove lijepe tradicije i Federalno ministarstvo kulture i sporta, pokrovitelji Kantonalno ministarstvo kulture i sporta ZDK, Almy Zenica, Almy Transport, te sponzori cvjećara „Orhideja“ Zenica, mesarski obrt „Bilić“ Zenica i drugi.
Medijski pokrovitelji su RTV Zenica, Naša riječ Zenica i portal Zenicablog Zenica.
Iz organizacije manifestacije pozivaju građane da posjete navedenu manifestaciju, koja iz godine u godinu postaje sve bolja i posjećenija.

Tekst i foto: Ekrem Imamović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem