Kultura

U nedjelju 11.Festival sevdaha „Vranduk 2017“ (21h)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U nedjelju 11.Festival sevdaha „Vranduk 2017“ (21h)

Press Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2017“. U prostoriji Udruženja „Biseri sevdaha“ održana  je press konferencija povodom kulturno-zabavne manifestacije XI Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2017“.

Prisutnim su se obratili Avdo Ismić, predsjednik Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice i izvršni producent festivala Zenica-Vranduk 2017, Miralem Redžić, ispred Gradske uprave- služba za društvene djelatnosti, te Emina Sinanović, Vrandučanka i učesnik festivala Vranduk 2017.

Na pressu je istaknuto da je ovo jedanaesta manifestacija Dani sevdaha „Vranduk“- Zenica 2017 i da se održava u organizaciji Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice. Kroz vrandučki festival prošlo je oko 150, uglavnom, mladih izvođača, od kojih su neki sada veoma usješni izvođači sevdalinki (Amna Aganović, Alma Subašić, Ibro Bublin,…)

Centralni dio manifestacije je festival „Vranduk 2017“ i održava se u nedjelju 23.07.2017. godine od 21,00 sat u tvrđavi Vranduk. Voditelj manifestacije biće Enver Šadinlija, a izvođače će pratiti orkestar festivala Rima Bend iz Zenice. Ulaz za posjetioce je besplatan.

Održavanje programa predviđeno je u tvrđavi drevnog kraljevskog grada Vranduk, što samo po sebi predstavlja poseban ugođaj za posjetioce, a planirani muzički program i sveukupni ambijent daju dodatni poticaj za afirmaciju historijskog kraljevskog grada Vranduka kao izuzetne turističke destinacije.

Uprkos ovom teškom vremenu ova manifestacija je uspjela zadržati svoju tradiciju, mada su mnoge, sa daleko dužom tradicijom, organizaciono ugašene, što je garant da bi manifestacija Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2017“ mogla u budućnosti postati istinski kulturni brend ovog grada-istaknuto je na pressu.

Ismić napominje da je Festival sevdaha ušao u strategiju razvoja Grada Zenice. Kontaktirani su od Federalnog ministarstva kulture i sporta, radne grupe sektora za kulturno-historijsko naslijeđe, koji pripremaju kandidaturu sevdalinke na listu nematerijalne baštine UNESKO (Predrag Mitrović). Poslana je tražena obimna dokumentacija rada Udruženja „Biseri sevdaha“ u ovih 11 godina i sa ponosom ističu da su dobili najbolje ocjene od svih festivala sevdaha i BiH i da su ušli među 5 kandidata nematerijalne baštine UNESKO-a.

Dana 22. i 23. 07. 2016.godine, od 13 sati ispred tvrđave Vranduk održat će se Etno festival „Vranduk 2017“  sa izložbenim salonom Udruženja, rukotvorine, suveniri, nošnja, stari zanati, gastro ponuda i drugo.

Da ponovimo, centralni dio manifestacije održava se u nedjelju  23.07.2017. godine od 21,00 sat u tvrđavi Vranduk, pod nazivom Festival sevdaha Vranduk 2017.

Predviđeni program Festivala sevdaha „Vranduk-Zenica 2017“:
-Festival će biti takmičarskog karaktera sa učesnicima mladih neafirmisanih izvođača pjesme sevdalinke.

-Revijalni dio sa nastupom specijalnih gostiju izvođača pjesme sevdalinke, Nusreta Kobić, Amna Aganović (pobjednica Festivala Ilidža), Emina Hrustić i drugi dosadašnji pobjednici Festivala sevdaha u Vranduku

-Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja i zahvalnica sponzorima.

Miralem Redžić ispred gradske uprave, inaće generalnog sponzora manifestacije,  istakao je tri osnovna ciljja, koja se protežu i zbog čega ideja za manifestaciju Dani sevdaha „Vranduk–Zenica 2017“:
– oživljavanje, baštinjenje, spašavanje od zaborava kulturnog naslijeđa i tradicije naroda BiH, posebno pjesme sevdalinke, izuzetno vrijednog autentičnog bosansko-hercegovačkog muzičkog kulturnog naslijeđa.
– afirmacija starog grada Vranduka i tvrđave Vranduk kao izuzetne turističke destinacije,
– nastojanje da manifestacija u budućnosti iznjedri pjesmu u duhu sevdaha koja će ući u antologiju BH sevdalinke koja pjeva o Vranduku i Zenici.

Mlada Emina Sinanović, učesnica Festivala, kaže da je kao mala prvi put nastupila u Vranduku 2010.godine i da se rado odazvala da ove godine učestvuje na poziv Avde Ismića. Ističe zadovoljstvo svojim učešćem i pjevat će pjesmu „Ko ti kćeri pokida džerdane“.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Zenica, koji pruža finansijsku i svaku drugu podršku za održavanje ove lijepe tradicije, pokrovitelji ministarstvo kulture i sporta ZDK, BH Telekom, Almy Zenica, te sponzori FIS d.o.o.Vitez, cvjećara „Orhideja“ Zenica, ZIM Zenica i mesarski obrt „Bilić“ Zenica i drugi.

Medijski pokrivitelji RTV Zenica, Naša riječ Zenica i portal Zenicablog Zenica.

Drugi dio manifestacije održat će se dana 10.09. 2017. godine od 19,00 sati , u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, sa svečanim koncertom obilježavanja jedanaest godina održavanja manifestacije Dani sevdaha „Vranduk – Zenica“ sa  programom:

-svečani koncert – revija svih dosadašnji pobjednika na Festivalu sevdaha i specijalni gosti doajeni

pjesme sevdalinke.

Iz organizacije manifestacije pozivaju građane da posjete navedenu manifestaciju, koja iz godine u godinu postaje sve bolja i posjećenija.

Tekst i foto

Ekrem Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno