Zenica

U KBZ obustavljen najveći dio operacija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

– Zenička Kantonalna bolnica (KBZ), zbog nepostojanja osnovnih uvjeta, već danima radi otežano i obustavljen je najveći dio operativnih programa izuzev u situaciji životne ugroženosti pacijenta.

Ovo je najbolja slika u kakvim uvjetima trenutno rade zaposlenici KBZ-a, koja već godinama ima problema s osnovnim finansiranjem medicinske zaštite građana.

Više puta je na izvršnim i zakonodavnim organima kantonalne vlasti razgovarano o problemima Kantonalne bolnice Zenica, na koje su ukazivali i građani i zdravstveni radnici, a premalo toga je urađeno na stabiliziranju teškog stanja najveće medicinske ustanove u ZDK-u.

U posljednjih nekoliko godina u Kantonalnoj bolnici je promijenjeno više direktora, koji su se na pozicijama zadržali od šest mjeseci do jedne godine, i svi su bili vršitelji dužnosti, a Upravni odbor KBZ-a je na posljednjoj sjednici ponovno produžio šestomjesečni mandat dosadašnjem v.d. direktoru Harunu Šestiću.

Zenička bolnica duguje više od 16 miliona KM, a zbog neracionalnih poteza menadžmenta već duže vrijeme u KBZ nema dovoljno medicinskog materijala, ne rade brojni dijagnostički aparati i u konačnici reduciran je operativni program.

V.d. direktor Harun Šestić kazao je Feni da su tokom proteklih četiri-pet dana uspjeli određene probleme privremeno prevaziđići i iznaći mogućnosti za manja poboljšanja, dok bi od ponedjeljka trebala biti uspostavljena kritična snabdijevanja za postoperativne programe.

– Nažalost, preduzeća koja bi nas morala redovno snabdijevati, jer su ugovorno preuzela obaveze, izbjegavaju to činiti zbog dugovanja – kazao je on.
Šestić naglašava da je na sjednici Upravnog odbora razgovarano i o eventualnom podnošenju krivičnih prijava zbog ugoržavanja općeg zdravstvenog stanja u kantonu.

– Ta preduzeća su se obavezala da će pratiti našu potrošnju i redovito nas snabdijevati, ukoliko to sada ne mogu činiti zbog našeg dugovanja koja njima ugrožavaju poslovanje, oni bi trebali tražiti raskid ugovora, što bi bilo pošteno prema građanima, ali i drugim kompanijama koje bi željele u ovom trenutku poslovati s bolnicom i u ovakvim uslovima – istaknuo je.

Osnivač je već formirao stručni tim sa zadatkom da izradi sanacijski program u Kantonalnoj bolnici Zenica. Vlada ZDK-a je već osigurala 2,6 miliona KM, uz dio obaveza prema dobavljačima medicinske opreme, ali po svemu sudeći jedini i najbrži program za “ozdravljenje” Kantonalne bolnice Zenice bit će kreditno zaduženje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno