Zenica

Mostovi Prijateljstva u Podrinju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija Asocijacije Mostova Prijateljstva (25 članova), jučer-petak (03.07.2015) je posjetila povratnička naselja i općine u Istočnoj Bosni. Već nekoliko godina realizujemo posjetu uoči noći Lejletul Bedr (jedne od odabranih noći i dana u mjesecu Ramazanu). Tako je bilo i ovog mjeseca Ramazana. Krenuli smo u podne iz Zenice i preko Olova, Kladnja, Vlasenice i Milića stigli smo na prvo odredište. Posjetili smo Konjević polje i susreli se sa herojom BiH, nanom Fatom Orlović kod njene kuće. Razgovarali smo sa nanom Fatom i uručili joj poklon- paket kao znak neizmjernog poštovanja i uvažavanja njene pravne i ljudske borbe protiv nepravde i torture onih koji su učinili toliko zla tokom agresije na BiH.

Iz Konjević polja smo krenuli za Srebrenicu gdje smo u gradskoj džamiji klanjali ikindiju namaz. zatim smo posjetili i Memorijalni centra Potočari u kojem se obavljaju posljednje pripreme za dženaze 11 jula. U Potočarima velika tišina, muk i tuga koja se mogla jasno vidjeti i osjetiti na licima članova Mostova Prijateljstva. Poslije posjete Potočarima krenuli smo na našu konačnu destinaciju za koju smo se posebno pripremili. Već nekoliko godina mi posjećujemo povratničko naselje džemet Šeher kod općine Osmaci u blizini Zvornika. Stekli smo prijatelje koje smo i ove godine posjetili u džematu Šeher. zajedno smo iftarili sa velikim brojem postača, zatim smo za njih organizovali prigodan muzički ramazanski program (ilahije i kaside i sevdalinke), i na kraju posjete smo podijelili skromne poklone za djecu koja su bila prisutna na iftaru.

Domaćini su bili odlični i veoma gostoprimljivi.. Poklone smo obezbjedili zahvaljujući prijateljima (UG Dlan, atašeu za kulturu i turizam Soner Šahinu i drugima). Za članove Mostova Prijateljstva ovo je bio dan kojeg ćemo se dugo sječati i naš skroman doprinos i podrška održivom povratku u manji BiH entitet. Ni skoro 9 sati vožnje, nije spriječilo članove Mostova Prijateljstva da isposte i ovaj dan mjeseca Ramazana, da se druže sa prijateljima i braćom iz povratničkih naselja i da u autobusu, nadomak Zenice zajedno sehurimo i tako okončamo ovo za nas veoma bitno i značajno putovanje..

DSC00511



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno