Info

U julu prva tranša novog aranžmana sa MMF-om

U julu prva tranša novog aranžmana sa MMF-om
U julu prva tranša novog aranžmana sa MMF-om
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U julu prva tranša novog aranžmana sa MMF-om- Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Francisko Parodi rekao je da se doznaka prve tranše aranžmana za BiH očekuje u julu, nakon što Izvršni odbor odobri program, a koristiće se za finansiranje prethodno dogovorenih budžeta.

“Od vlasti će se tražiti da redovno izvještavaju o izvršavanju svojih budžeta. Osoblje MMF-a potom će ocjenjivati da li je izvršenje budžeta u skladu sa postavljenim ciljevima. Doznačavanje ostalih tranši zavisiće od ispunjavanja fiskalnih ciljeva”, istakao je Parodi.

Parodi je za “Nezavisne novine” rekao da će Odbor MMF-a u julu razmatrati odobravanje aranžmana za BiH u iznosu od oko 550 miliona evra, nakon što bude sproveden niz mjera.

On je pojasnio da su predstavnici MMF-a i predstavnici vlasti u BiH postigli sporazum koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu 36-mjesečnog aranžmana od oko 550 miliona evra.

Prema njegovim riječima, program ima tri cilja, od čega se prvi odnosi naunapređenje poslovnog okruženja sa ciljem privlačenja investicija, otvaranja više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanje potencijala za rast ekonomije.

“Drugi cilj je smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje. Treći cilj je očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditnog rasta”, pojasnio je Parodi.

On je istakao da će kredit pružiti budžetsku podršku entitetskim budžetima, a sredstva će tokom tri godine biti doznačavana u 12 kvartalnih tranši, zavisno odispunjavanja kvantitativnih ciljeva i konkretnih mjera politika koji su zajednički dogovoreni u okviru programa.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno