Zenica

U Gradskoj upravi održan sastanak o mogućnosti implementacije projekta modernizacije sistema daljinskog grijanja u gradu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović održao je radni sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Javnog preduzeća „Grijanje“ d.o.o. Zenica te konsultantske firme IC-CES iz Austrije.

Glavna tema sastanka bio je razgovor o mogućnosti implementacije projekta modernizacije sistema daljinskog grijanja u gradu Zenica.

S tim ciljem su pokrenute aktivnosti na izradi studije izvodljivosti u dijelu zamjene vrelovoda i toplovoda, zamjene podstanica, kao i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

Vrijednost projekta izrade studije izvodljivosti iznosi 350.000,00 eura, a bit će proveden u narednih 28 sedmica.

„Građanima Zenice je poznato da smo riješili izvor grijanja. Izgrađena je najmodernija Toplana. Nažalost, vrelovod u gradu je iz šezdesetih, sedamdesetih godina koji stvara ogromne probleme u distribuciji grijanja. Zbog toga je naš naredni projekat usmjeren na zamjenu vrelovoda. Taj projekat planiramo realizovati u saradnji sa našim JP „Grijanje“ i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Radi se o projektu vrijednosti cca 10 miliona eura, a implementacija bi ukoliko se sve aktivnosti završe planiranom dinamikom trebala početi u maju naredne godine. Cilj je da imamo stabilan izvor energije, kao i stabilnu distribuciju energije“, rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Direktor Javnog preduzeća „Grijanje“ d.o.o. Zenica Vahdet Drino je kazao da će rezultati studije izvodljivosti pokazati opravdanost ulaganja EBRD-a.

„Ukoliko studija potvrdi opravdanost ulaganja Evropska banke za obnovu i razvoj će odobriti kreditna sredstva za implementaciju ovog projekta u iznosu od osam miliona eura uz grant sredstva od 2,5 miliona eura na period od 15 godina“, istakao je direktor Drino.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno