Sudske klupe

U Francuskoj uhapšeni pripadnici “klana Hamidović”, podignuta optužnica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedanaest osoba, osumnjičenih da pripadaju velikoj bosanskohercegovačkoj mreži koja je prisiljavala maloljetnike na krađu iz pariskih turističkih lokacija i javnog prevoza, optuženo je u petak 16. juna, rekao je pravosudni izvor za AFP narednog dana, objavio je pariški Le Figaro.

Osam osoba je zatvoreno, jedna je stavljena pod sudsku kontrolu, dok su dvije zatražile odgodu saslušanja pred sudijom za slobode i pritvor (JLD) i zadržani su u pritvoru do ovog saslušanja.

U ovoj ogromnoj mreži, skoro godinu dana prije održavanja Olimpijskih igara 2024., nalazimo ” protagoniste klana ” Hamidović” iz Zenice (Bosna i Hercegovina), uvjerava izvor upoznat sa materijom za AFP. Fehim Hamidović, koji se smatra šefom porodične mreže rasformirane 2010. godine, posebno je osuđen u Parizu, u žalbenom postupku, na dvanaest godina zatvora. Samo za 2009. godinu, njegov klan je u Francuskoj prikupio plijen od 1,3 miliona eura, prema procjenama istražitelja.

“Mali lopovi metroa”

Mreža koja je “demontirana” ove sedmice “operisala” je skoro dvije godine u turističkim mjestima u glavnom gradu, aerodromima i njihovim terminalima javnog prijevoza, kao i blizu prilaza Diznilendu, prenosi drugi izvor upoznat s tim. Samo za aerodrom Roissy, džeparoš koji mu se pripisuje iznosi 200.000 eura za posljednjih šest mjeseci. “ Pokušaćemo da razmrsimo konce istrage ”, reagovala je AFP-u Me Yassine Yakouti, dugogodišnji advokat onih koje je štampa krstila kao “ male lopove metroa ” i koja brani nekoliko zatvorenika u ovom slučaju.

“ Ovo su ljudi iz izrazito stigmatizirane zajednice. Romi nisu odgovorni za bilo šta što bi se moglo dogoditi u pariskom metrou ”, ustvrdio je on, uvjeravajući da “ ne postoji klanova ili porodična odgovornost ”. Ja Anaïs Mehiri brani ženu u tridesetim godinama, uhapšenu ” dva dana nakon porođaja ” u regiji Pariza: ” trauma za dijete i za majku “. Advokat se ” pita ” o ” uputnosti hapšenja ” osumnjičenog upravo u ovom trenutku, ” u ranjivom položaju “, dok istrage traju od 2021. godine.

U utorak je privedeno petnaest osoba, deset muškaraca i pet žena prema izvoru upoznatom s tim. Pored ovih hapšenja, prema drugom bliskom izvoru, privremeno je smješteno sedamnaest maloljetnika. Sudske informacije su otvorene u Junalco-u (Nacionalna nadležnost za borbu protiv organizovanog kriminala) u Parizu, posebno za trgovinu ljudima, krađu, prevaru ili čak pranje zločina i prekršaja. Sve organizovano.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno