Sudske klupe

Potvrđena optužnica: Teško povrijedio pješaka na pješačkom prijelazu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 26.05.2023. godine, podiglo je optužnicu protiv Arnaut Muhameda zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. Stav 3. U vezi sa članom 332. Stav 3. U vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 30.05.2023. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

*Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Optužnica koja se nalazi u prilogu objave je anonimizirana u cilju zaštite oštećenih lica, svjedoka, službenih evidencija

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTONALNO TUŽILAŠTVO-TUŽITELJSTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA
Broj: T04 0 KT 0051083 23 Zenica, 26.05.2023. godine
OPĆINSKOM SUDU U ZENICI Sudiji za prethodno saslušanje ZENICA

Na osnovu člana 45. stav 2. tačka i) i člana 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku F BiH,

podižem

O P T U Ž N I C U

Protiv:

ARNAUT MUHAMEDA, 1994. godište. Rođen u Zenici, neosuđivan,

što je:

dana 12.11.2022. godine oko 21,40 sati, u Zenici, u ulici Prve zeničke brigade, upravljajući putničkim vozilom marke „Audi A6“, registarskih oznaka … krećući se ulicom Bulevar Ezhera Eze Arnautovića u pravcu Crkvica, te dolaskom do Željezničkog mosta skretanja za put M-17 u pravcu Sarajeva, vozio neoprezno i nedovoljno pažljivo, pa postupajući suprotno odredbama člana 28. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima, dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza nije obratio pažnju na pješaka D. E. koji je prelazio preko pješačkog prelaza iz pravca naselje Lukovo Polje sa desne na lijevu stranu u smjeru kretanja vozila „Audi A6“, iako je bio svjestan da svojom vožnjom može tako ugroziti javni promet da dovede u opasnost živote ljudi ili imovinu većih razmjera, ali je olako držao da do toga neće doći ili da će je moći spriječiti, pa je vozeći tako na lijevoj strani desne saobraćajne trake gledano iz pravca kretanja vozila „Audi A6“, prednjim desnim čeonim dijelom vozila udario pješaka D. E. koji je od udarca odbačen u zrak te pao na kolovoz, ugrozivši time sigurnost javnog prometa, usljed čega je isti zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život u vidu krvarenja ispod meke moždane ovojnice, krvarenja između tvrde i meke moždane ovojnice čeono desno, preloma piramida obe slijepoočne kosti, linijskog prelom čeone kosti desno i zatiljne kosti lijevo, višestrukih nagnječenja tkiva mozga, preloma baze lobanje u dijelu prednje i srednje lobanjske jame, preloma zida očnog otvora desno, preloma kosti desne polovine gornje vilice, preloma nosnih kostiju i nosne pregrade, razdernonagnječna rana gornjeg očnog kapka lijevo, krvarenja iz lijevog ušnog kanala, krvarenja iz obje nosnice, ogrebotina kože u dijelu prednje desne i lijeve strane grudnog koša, te ogrebotina kože oba skočna zgloba, koje povrede u svom sveukupnom djelovanju na život i zdravlje oštećenog se kvalifikuju kao OSOBITO TEŠKA TJELESNA POVREDA-opasna po život i sa trajnim posljedicama, dakle, iz nehata kao učesnik u saobraćaju na putevima, koji se ne pridržava saobraćajnih propisa, ugrozio javni promet da je doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana teška tjelesna povreda jedne osobe, čime je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 3. u vezi sa članom 332. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno